Режим Януковича планував сепарацію Сходу з військами ще під час Революції гідності.

 

В останні дні Революції гідності Віктор Янукович планував разом із силовиками перебратися на Донбас.

 

Про план Януковича в інтерв'ю для одного з російських телеканалів розповів міністр внутрішніх справ режиму Віталій Захарченко, інформує ТСН.ua.

 

Зі слів екс-міністра, він домовився з Януковичем про виведення на Донбас силовиків, які під час кривавих подій на Майдані перебували у центрі Києва.

 

"У нас була така домовленість: я висуваюсь на Донбас, забезпечую логістику для всіх, хто буде туди виводитися. Війська виводить командувач внутрішніми військами… Я розумів, що бійцям будуть мститися. Ми розуміли так, що в нас є легітимний президент Янукович, який прибуде на Донбас – і на Донбасі будуть війська. Ми забезпечуємо конституційно обраного президента і ведемо подальші перемовини", – пригадав Захарченко.

 

Екс-міністр стверджує, що не сумнівався у нехтуванні виконання підписаних із тодішньою опозицією протоколів.

 

"Янукович це зрозумів, коли перелітав із Києва до Харкова і з Харкова до Донецька", – додав колишній міністр.

 

Утікач також розповів, що 21 лютого 2014 року з Януковичем телефоном обговорював порядок відведення військ на Донбас і порядок свого виїзду на Схід.

 

Нагадаємо, Віктор Янукович почав збирати речі для втечі з Києва ще 19 лютого 2014 року – у першу добу активного штурму силовиками Майдану.

 

22 лютого у Харкові соратники Януковича організовували з'їзд "депутатів усіх рівнів", який мав підтвердити леґітимність влади тодішнього президента.

 

У 2015 році російська "Новая газєта" опублікувала сценарій, розроблений у 2014 році, котрий передбачав організацію масових заворушень на Сході України та "параду референдумів" у відповідь на "силове захоплення влади" Майданом. План датувався початком лютого, тобто його розробляли ще до початку "антитерористичної операції" проти Майдану.

 

9 лютого міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що Віктор Янукович із кінця 2013 року був поінформований про плани щодо захоплення Росією українських територій.

 

21.02.2017