Франківський суд стримав Нацраду у питанні ліцензії для "Радіо Вєсті".

 

Франківський районний суд Львова своєю ухвалою зупинив розгляд у Національній раді з питань телебачення і радіомовлення заяви про продовження строку дії ліцензії київського "Радіо Вєсті" (ТОВ "ТРК Дивосвіт"), заборонив Нацраді приймати рішення за заявою про продовження строку дії ліцензії та заборонив оголошувати конкурс на київську частоту "Радіо Вєсті".

 

Про це повідомила заступниця голови Нацради Уляна Фещук під час засідання ради 16 лютого, інформує "Детектор медіа".

 

Ухвалу про забезпечення позову виніс 15 лютого суддя Франківського суду Василь Масендич – а вже вранці 16 лютого Нацрада отримала супроводжувальний лист від керівництва київського "Радіо Вєсті" з ориґіналом цієї ухвали.

 

Зі слів членів Нацради, 15 лютого до львівського суду звернулася громадянка Надія Бондарєва з позовом щодо контенту київського "Радіо Вєсті", насамперед ранкової програми "Вєсті-утро": вона просила суд визнати дії радіокомпанії неправомірними та відшкодувати завдану їй контентом моральну шкоду на суму 53,6 тис. грн. "Цікаво, що справа розглядалася у Львові, а радіо слухачка слухає в Києві", – звернула увагу пані Фещук.

 

При цім разом із позовом скаржниця подала заяву про забезпечення позову, яка стосувалася дій не радіокомпанії, а Нацради, котра взагалі не є стороною у справі. "Справа виглядає досить дивно, оскільки Національна рада не брала участі в справі та не могла висловити свою думку. Цією ухвалою обмежені дискреційні повноваження Національної ради, тому ми вважаємо таку ухвалу перешкоджанням діяльності Національної ради. Можливо, позивачка та суддя не знають про кримінальну відповідальність, яку можуть понести за перешкоджання діяльності державного органу", – прокоментувала Уляна Фещук.

 

Зважаючи на судову ухвалу, Нацрада вирішила перенести розгляд питання про продовження строку дії ліцензії для київського "Радіо Вєсті". Водночас регулятор у найкоротші терміни має намір оскаржити судову ухвалу в апеляції, а також звернеться до Вищої кваліфікаційної комісії суддів щодо дій судді Масендича, а також до правоохоронних органів з метою відкриття кримінального провадження за перешкоджання діяльності Нацради.

 

На думку членів ради, судова ухвала винесена в інтересах "Радіо Вєсті" й це один зі способів радіостанції захиститися від можливого непродовження ліцензії.

 

16.02.2017