Рада ЄС та Єврокомісія висловили занепокоєння ескалацією у Авдіївці.

 

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд закликав до припинення бойових дій біля Авдіївки.

 

Про це повідомляє "Укрінформ".

 

"Я глибоко занепокоєний новинами з Донбасу та повідомленнями про важкі бойові дії, які призвели до загибелі людей та погіршення гуманітарної ситуації. Це уразило багатьох цивільних людей, включаючи дітей", – заявив генсек РЄ.

 

Ягланд закликав усі сторони припинити ворожнечу, дотримуватися режиму припинення вогню, як зазначено у мінських домовленостях. "Ми особливо занепокоєні гуманітарною ситуацією у містах на Донбасі, зокрема в Авдіївці", – сказав Ягланд.

 

Також у інституціях Європейського Союзу закликають негайно припинити бої в околицях Авдіївки та провести терміновий ремонт важливої для мирних жителів інфраструктури.

 

"Інтенсивні бої в околицях Авдіївки в останні кілька днів із сильними обстрілами із забороненої зброї призвели до значної кількості жертв, що є кричущим порушенням домовленостей щодо припинення вогню, яке передбачене мінськими угодами. Це ставить мирних жителів під серйозну загрозу. Крім того, ці останні події вже викликали серйозні перебої в наданні комунальних послуг місцевим громадам. Ми закликаємо негайно припинити бої", – йдеться в заяві речника з питань зовнішньої політики та політики безпеки, котру цитує УНІАН.

 

"Повне дотримання режиму припинення вогню є найважливішим кроком на шляху до повної реалізації мінських домовленостей, які є основою для мирного й довгострокового врегулювання конфлікту на основі поваги до суверенітету й територіальної цілісності України", – переконані в ЄС.

 

У заяві також зазначається, що спеціальна моніторингова місія ОБСЄ мусить мати повний та безперешкодний доступ до всіх районів, уражених конфліктом.

 

31.01.2017