Зоозахисники попереджають про випадки отруєння собак.

 

У Львівському комунальному підприємстві «Лев», що опікується тваринами, попереджають, що невідомі люди розкидають містом таблетки рожевого кольору, що є отруйними для собак.

 

«Раніше у Львові невідомі вже розкидали отруйні для собак таблетки, тож автори дописів б’ють на сполох. Ми також не можемо залишатися осторонь, тому закликаємо мешканців не бути байдужими та допомогти розібратися у ситуації.

 

Оскільки у Львові зараз не проводиться дератизація, вважаємо за необхідне з'ясувати походження та склад невідомої рожевої речовини. Закликаємо звертати увагу на такі факти, докуменувати їх (фото-, відеофіксація), викликати правоохоронців, аби вони забрали речовину на дослідження або ж приносити зразки речовини до ЛКП «Лев», і ми самостійно передамо її на дослідження у лабораторію. Не можна залишатися байдужими, активна позиція рятує життя!», – ідеться у дописі на сторінці ЛКП в мережі Facebook.

 

Якщо ж так трапилось, що тварина стала жертвою зловмисників та підібрала отруту, потрібно зафіксувати факт правопорушення та викликати поліцію, невідкладно відвезти тварину до ветеринара.

 

Перші дії для порятунку собаки.

 

ПРОФІЛАКТИКА: собак слід вигулювати в наморднику і на повідку, особливо у житлових районах біля будинків, смітників, а також у парках. Після прогулянки слід ретельно мити не тільки лапи, але й морду тварини. Уважно спостерігати за станом собаки після прогулянки.

 

СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ: розвиваються упродовж 15 хвилин – 2 годин після прогулянки. Це – слабкість спочатку задніх, а потім і передніх кінцівок. Хитка хода, пізніше собака не може встати на ноги. Більш пізні симптоми включають судоми, рясну слинотечу, вокалізацію (собака виє), пізніше судоми стають неперервними, розвивається сплутаність свідомості, коматозний стан і смерть.
 

ЛІКУВАННЯ:

• При перших ознаках слабкості тварині треба ввести вітамін В6 – піридоксин. Дозування – в середньому 50-71 мг на кілограм живої маси (1-1,4 мл\кг), бажано внутрішньовенно (вводити повільно). Якщо немає можливості вводити препарат внутрішньовенно, тоді слід вколоти внутрішньом’язово. При потребі дозу вітаміну можна збільшити, піридоксин не є токсичним для тварини, тому передозування маловірогідне.

• При відсутності у тварини блювоти її можна спробувати викликати. Метод, за допомогою якого можна викликати блювоту у собаки, базується на використанні кухонної солі. Якщо Вам важко використовувати суху сіль, можна приготувати її розчин з розрахунку: одна чайна ложка солі на півлітра теплої води. Слід залити приготований розчин за щоку собаці за допомогою спринцівки. Обсяг необхідної суміші визначте в співвідношенні 5 мл розчину на 10 кг ваги тварини. Роздратування смакових рецептів має призвести до блювоти. Якщо ж блювота була, то викликати її повторно не потрібно.

• Можна дати собаці атоксил, 1-3 столових ложки, розведеного навпіл з водою.

23.01.2017