Собаки по-іншому впізнають обличчя

 

Незважаючи на те, що собаки впізнають обличчя своїх господарів, у їхньому мозку немає окремого центру для опрацювання «лицьових подразників» — засвідчило порівняльне дослідження мозкових сканів. Так відкинули попередні припущення, що в мозку чотириногих є ділянка розпізнавання лиць. Але, як і в людей, мозок собаки реагує на представників свого виду.



Зображення: Eötvös Loránd University.

 

У процесі одомашнення собаки навчилися дуже добре «читати» людей: вони впізнають сміх, стежать за поглядом, собак навіть можна заразити позіханням. Крім того, чотириногі впізнають лиця близьких людей на фото. Останнє породжує питання: чи в мозку собак є спеціальна ділянка, що відповідає за розпізнавання облич, як у людей та гомінідів? 

 

Як собаки розпізнають обличчя, перевірила Нора Бунфорд (Nora Bunford) з Будапештського університету та її колеги. Для цього вчені записали мозкову активність 20 собак та 30 людей за допомогою магнітно-резонансної томографії (МРТ), коли ті переглядали відео або з обличчями людей та з мордочками собак, або з рухами потилиці.

 

«Хоч попередні дослідження вже продемонстрували, що ділянки в мозку собаки сильніше реагують на лиця, ніж на об’єкти, не було зрозуміло, чи ця реакція ґрунтується на почуттях до зображеного лиця, чи на ознаках самої картинки», — сказали вчені. Тож вони спеціально шукали, чи собаки реагуватимуть на мордочки інших собак інакше, ніж на зображення собак під іншим кутом зору».





Собаку готують до сканування мозку. Зображення:  Enik Kubinyi / Eötvös Loránd University. 

 

Результат: мозок собак специфічно реагував на інших собак — незалежно від того, чи вони дивилися на морду, чи на потилицю іншого пса. Лиця як такі — байдуже, чи собаки, чи людини — не викликали специфічної реакції, як засвідчили мозкові скани. На відміну від людини, мозок собаки хоча й орієнтований розпізнавати інших собак, але не лиця.

 

«Наші дослідження схем активності ідентифікували візуальні регіони у мозку людей і собак, що спалахують на представників свого виду, — повідомили Бунфорд та її колеги. — Але ділянки для розпізнавання обличчя є тільки в людей». Це означає, що значення внутрішньовидових та лицьових подразників у соціально-візуальному сприйнятті собак та людей суттєво відрізняється.

 

Ці результати кидають більше світла на попередні МРТ-розвідки, що хотіли знайти гіпотетичні ділянки розпізнавання обличчя в мозку собаки: «Ми вважаємо, що сильнішу реакцію на мордочки собак у цих дослідженнях можна пояснити зорієнтованістю на представників того ж виду, а не певним опрацюванням специфічно лицьових подразників», — пояснила Бунфорд.

 

Це не означає, що собаки взагалі не можуть розпізнати чиїхось облич. Але на відміну від людей, у них немає спеціалізованої ділянки в мозку чи особливо чутливих процесів опрацювання рис лиця. Тобто лице / морда для собаки — це радше візуальна ознака, як і багато інших. На думку вчених, це доводить: не кожен ссавець спеціалізований на розпізнаванні облич.

 

Але в одному собаки та люди дуже подібні: мозок обох реагує на представників свого виду інакше та сильніше, ніж на тварин іншого виду. «Ми бачимо, що ця видова чутливість — важливий принцип організації для опрацювання соціальних стимулів у мозку ссавців, і стосується це зору тією ж мірою, що й слуху», — сказав колега Бунфор Аттіла Андікс (Attila Andics).

 

 

Nadja Podbregar

Hunde verarbeiten Gesichter anders 

Eötvös Loránd University (ELTE), Faculty of Science

The Journal of Neuroscience, 2020; doi: 10.1523/JNEUROSCI.2800-19.2020 6/10/2020

Зреферувала С.К.

18.10.2020