Ґлобальна загроза приматам

 

Науковці з Німецького центру вивчення приматів (DPZ) спільно з міжнародною командою експертів вимагають вжити негайних заходів для порятунку приматів.

 

Під загрозою вимирання у світі опинилися 60 % із 500 відомих видів приматів, які живуть у дикій природі в тропічних та субтропічних реґіонах Африки, Азії та Південної Америки. Однак вимирання приматів треба роглядати як ґлобальну проблему. Міжнародна команда дослідників, ядро якої становлять вчені з Німецького центру вивчення приматів та Інституту дослідження приматів ім. Лейбніца, здійснила масштабну оцінку економічної, соціальної, екологічної, культурної та наукової значущості приматів для людства і спрогнозувала, які наслідки нас чекають після їх зникнення. Науковці б'ють на сполох: належить вжити негайних заходів, щоб порятувати наших найближчих родичів у дикій природі.  

 

Золотиста кирпоноса мавпа, котячий лемур, яванський лорі, азарська мірікіна — популяція приматів у світі ще вельми різноманітна. Усі ці види є важливою частиною тропічного біорозмаїття, вони беруть участь у відновленні природи і є невід'ємною частиною багатьох релігій та культур. Для того, щоб оцінити загрози приматам, які йдуть від людей, науковці поєднали дані Міжнародного союзу збереження природи (IUCN) та офіційні дані ООН. Це дало змогу спрогнозувати тренди популяції приматів на наступне півстоліття. Прогнози невтішні: за найближчі п'ятдесят років більшість видів зникнуть. «Люди нещадно експлуатують природні ресурси і знищують ґабітати», — пояснює Крістіан Росс, науковець DPZ та співавтор дослідження.  

 

Головна проблема полягає в тому, що основний природний ґабітат приматів переважно міститься в реґіонах з високим рівнем бідності, браком освіти та перенаселенням. Приблизно 76 % видів втратили великі площі своїх природних ареалів через експансію сільського господарства. Іншою проблемою є полювання та нелеґальна торгівля. У деяких реґіонах в зоні ризику перебувають аж 90 % видів. Дослідники, однак, наголошують, що за зникнення біорозмаїття на Землі відповідають і розвинені країни Півночі, в яких зазвичай примати в природі не живуть. «Багато ресурсів та продуктів, зокрема яловичину, пальмову олію та соєві культури, які знищують ґабітати цих тварин, споживають переважно в індустріалізованих країнах», — каже співавтор дослідження Екгард Гейман, науковець з DPZ

 

Команда експертів закликає уряди, міжнародні організації, бізнес-спільноту, вчених та простих громадян звернути більше уваги на вимирання приматів і наслідки, які воно зумовить для людства. «Коли зникнуть наші найближчі родичі в дикій природі, це означатиме, що умови життя людей драматично погіршаться», — резюмує Екгард Гейман.

 

Global threat to primates concerns us all

ScienceDaily, 18/01/2017

Зреферував Євген Ланюк

19.01.2017