Президент Польщі відмовився підписати закон про громадські зібрання.

 

У четвер, 29 грудня, Анджей Дуда скерував документ на розгляд Конституційного суду.

 

 

«Президент Анджей Дуда вважає, що свобода зібрань є необхідним елементом демократії і є умовою для здійснення інших прав і свобод людини, пов'язаних із громадською сферою», - йдеться у заяві на офіційному сайті канцелярії польського президента щодо у обґрунтуванні зазначеного рішення.

 

У заяві зазначається, що закон має загальнонаціональне значення і спрямований на забезпечення правової основи для надання пріоритетності таким мітингам, як історичні ювілеї, перед іншими демонстраціями і зібраннями.

 

Водночас у президента є кілька зауважень до закону. Зокрема, йдеться про те, що суперечливі положення закону можуть порушувати принцип рівності, оскільки ними вводиться розрізнення правової ситуації подібних суб’єктів на основі критерію, який не має конституційних підстав.

 

Також неприйняття президента викликала та обставина, що законом не передбачено можливості оскарження організаторами зібрань рішення воєводи про заборону їхнього проведення. Водночас новий закон допускає можливість видачі заборони на проведення зібрань, заснованій на застосуванні нових постанов закону щодо ситуацій, які мали місце в минулому.

 

Раніше законопроект розкритикували правозахисні організації, які заявили, що документ порушує конституційні права поляків.

 

Сейм Республіки Польща схвалив закон про громадські зібрання ще 13 грудня цього року.

 

 

29.12.2016