Запрацював перший підводний шляхопровід між Європою та Азією.

У Стамбулі відбулася урочиста церемонія відкриття автомобільного тунелю під Босфором.

 

 

На відкритті тунелю, який отримав назву «Євразія» (Avrasya), були присутні прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим і президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоґан. Останній, виступаючи на церемонії, зазначив, що його співвітчизники мають поважну підставу для гордощів за те, що країні вдалося реалізувати цей «шалений проект».

 

«Цей будівельний проект є частиною загальнонаціональної інфраструктурної програми. До 2023 року, коли країна святкуватиме столітній ювілей заснування республіки Мустафою Кемалем Ататюрком, буде збудовано "Нову Туреччину". Цей проект передбачає побудову третього велетенського летовища в Стамбулі, побудову мосту через Дарданели, а також Стамбульського каналу за взірцем Суецького», – процитувало слова турецького президента радіо Deutsche Welle.

 

Довжина двоярусного тунелю «Євразія» становить 14,6 кілометра. Довжина ділянки тунелю, прокладеного під Босфором – 5,4 кілометра, максимальна глибина залягання – 106 метрів під поверхнею протоки.

 

На будівництво «Євразії» було витрачено 1,2 мільярда доларів. Як зазначив на відкритті міністр транспорту Туреччини Ахмед Аслан: «Використання тунелю дозволить скоротити час у дорозі між районами Казличешме і Гозтепе в Стамбулі з майже 1,5 годин до 15 хвилин». Передбачається, що тунелем проїжджатиме щонайменше 120 тисяч автомобілів на добу.

 

Ліцензію на використання тунелю віддано на 26 років турецько-корейському консорціуму Eurasian Tunnel Operation Construction and Investment Company.

20.12.2016