Новим президентом Австрії стане екс-лідер «зелених».

У повторному другому турі президентських виборів Александр Ван дер Беллен відносно впевнено обійшов свого конкурента – кандидата від правопопулістської Австрійської партії свободи Норберта Гофера.

 

 

Згідно з попереднім підрахунком результатів голосування, яке відбулося у неділю, четвертого грудня, Ван дер Беллен здобув підтримку 51,68 відсотка виборців. За Гофера проголосувало 48,32 відсотка австрійців, котрі прийшли на виборчі дільниці – повідомило австрійське видання Der Standard.

 

Сам Гофер вже визнав свою поразку і привітав суперника з перемогою.

 

Неопрацьованими залишаються ще тільки ті виборчі бюлетені, які були надіслані поштою. Їхній підрахунок розпочнеться щойно у понеділок п’ятого грудня. Проте за такого співвідношення голосів, коли лідер президентських перегонів випереджає свого конкурента на більш ніж 300 тисяч голосів, вони вже не вплинуть на загальні результат виборів.

 

Проте, за словами співробітників виборчої комісії, цього разу раз підрахунок голосів буде проводитися вкрай ретельно, а тому не виключено, що остаточні офіційні підсумки будуть оголошені щойно у вівторок, 6 грудня. Адже саме через бюлетені, надіслані поштою, виник скандал на травневих виборах президента Австрійської Республіки й були скасовані їхні результати.

 

Нагадаємо, що на президентських виборах в Австрії, які відбулися 24 квітня, кандидати від політичних сил, які входять в правлячу коаліцію – Соціал-демократичної партії Австрії і консервативної Австрійської народної партії – вперше за повоєнний час не пройшли до другого туру голосування.

 

Після чого федеральний канцлер Австрії Вернер Файман, який є також головою Соціал-демократичної партії країни, оголосив про відставку з усіх посад. Він пояснив свій крок тим, що втратив підтримку свого курсу всередині партії.

 

До другого туру виборів вийшли тоді Норберт Гофер і Александр Ван дер Беллен. За підсумками голосування, яке відбулося 22 травня Ван дер Беллен випередив Гофера з мінімальним відривом, набравши 50,35 відсотка голосів, тоді як кандидат від Партії свободи отримав 49,64 відсотка. Перевага на користь Ван дер Беллена становила трохи більше 31 тисячі голосів.

 

Партія свободи тоді звернулася до суду, і першого липня Конституційний суд Австрії визнав недійсним другий тур президентських виборів у зв'язку з процедурними порушеннями в ході голосування. Голова Конституційного суду Ґергарт Гольцинґер тоді заявив, що таке рішення було ухвалене заради зміцнення довіри до демократичних процедур та інститутів правової держави.

05.12.2016