Про його смерть повідомила офіційна кубинська інформаційна аґенція Prensa Latina. Він пішов з життя пізно ввечері в п'ятницю, 25 листопада, за місцевим часом. Фіделю Кастро було 90 років.

 

 

Згодом про смерть свого брата оголосив чинний глава Куби Рауль Кастро в зверненні на національному телебаченні. Він сказав, що тіло лідера революції буде, згідно з його волею, кремоване. Рауль Кастро повідомив, що про поховання брата оголосять в найближчі години.

 

 

Фідель Кастро народився  13 серпня 1926 року. Ще студентом-правником він долучився до революційного угруповання, яке боролася проти кубинського диктатора Батісти.

 

Активні дії Кастро розпочав 1953 року з невдалого штурму казарм Монкада. Тоді ж його було засуджено до 15 років в'язниці, щоправда за два роки його звільнили за амністією.

 

Кастро емігрував до Мексики, де зібрав загін революціонерів для нового етапу боротьби з диктатурою.

 

Після перемоги революції 1959 року Фідель Кастро очолив усі ключові посади в країні. Він заступив диктатуру Батисти власною, незмінно залишаючись державним лідером до 2008 року. Потім через хворобу він «передав» усю повноту влади своєму братові Раулеві.

 

2013 року Кастро розповідав, що ухвалив це рішення після того, як лікарі виявили у нього смертельне захворювання шлунка.

 

Востаннє Фідель Кастро з'являвся на публіці в день свого 90-літнього ювілею 13 серпня.

26.11.2016