За вихідні випала місячна норма опадів: сніг перекрив дороги та позбавив світла низку населених пунктів.

 

Сніг, що падав у Львівській, Івано-Франківській і Тернопільській областях від суботи, позбавив світла сотні сіл, а також заблокував дороги. У заметах застрягали потяги, а у Львівському аеропорту було скасовано кілька рейсів. За повідомленнями Львівського гідрометцентру, кількість опадів, що випала за останню добу, майже дорівнює місячній нормі. В Івано-Франківьку міська влада говорить про половину місячної норми опадів.

 

Проте, станом на 14 листопада на Львівщині забезпечено рух на всіх автомобільних шляхах, повідомляє Департамент цивільного захисту Львівської ОДА. На гірських перевалах і на трасах працює снігоочисна техніка і рятувльники, які надають допомогу водіям, що застрягли в заметах.

 

Разом з тим, через сильні снігопади у Львівській, Тернопільській і Хмельницькій областях обмежили рух великогабаритного транспорту, повідомили у Державній службі з надзвичайних ситуацій. Найбільша кількість сніжного покриву (до 50 см) зафіксована у Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській, Чернівецькій та Хмельницькій областях.

 

Щодо Львова, то тут, за повідомленням міськради, станом на 7 год ранку до механізованого прибирання міста від снігу та ожеледі було залучено 99 одиниць техніки. Загалом використано 346 м куб піскосуміші. Проте зранку на зупинках громадського транспорту спостерігаються величезні черги.

 

Вночі, зранку і вдень 13 листопада через налипання мокрого снігу та сильного вітру в області було пошкоджено 37 ліній електропередач, без електропостачання залишилось 109 населених пунктів повністю та 40 частково, повідомили в департаменті з питань цивільного захисту Львівської ОДА.

 

Протягом дня 13 листопада силами 38 бригад в складі 220 осіб та 49 од. техніки від ПАТ «Львівобленерго» у 76  населених пунктах електропостачання було відновлено. Подальші роботи щодо ліквідації пошкоджень сплановано на світлу пору доби 14 листопада.

 

Сильний сніг та вітер спричинили масові пориви електроліній та перебої з електропостачанням і в 11 районах Івано-Франківщини. Найбільше від стихії постраждали Тлумацький, Снятинський, Городенківський, Косівський та Тисменицький райони, повідомили в «Прикарпаття обленерго».

 

Станом на 9.00 годину ранку понеділка повністю знеструмлено 43 населені пункти, частково – 72, загалом відключено 510 трансформаторних підстанцій.

 

Відновлювальні роботи ускладнюються сніговими заметами на дорогах, що унеможливлюють доїзд транспорту до місць аварій, окрім того, сильний сніг утруднює обхід ліній для пошуку пошкоджень. 

 

Щодо стану доріг на Івано-Франківщині, то на 7 годину рух автотранспорту дорогами загального користування забезпечений, заторів немає.

 

У місті Івано-Франківську безперервно працює на вулицях близько 15-ти одиниць спецтехніки, проте вони не надто вдало справляються з великою кількістю опадів.

 

«У зв'язку зі складними погодними умовами на території міста та області відбулася термінова нарада. Тому прийнято рішення, що у понеділок, 14 листопада, навчання у школах та садочках міста відміняється. Прошу батьків поставитися з розумінням до ситуації, що склалася», – написав на своїй сторінці в мережі Facebook міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

 

У зв’язкy зi cклaдними пoгoдними yмoвaми тa cнiгoпaдом y шкoлaх Тepнoпiльщини cьoгoднi, 14 лиcтoпaдa, також вiдмiнили нaвчaння, кажуть в прес-службі Тернопільської ОДА. Проте в місті, повідомили в прес-службі міськради, заняття відбуваються.

 

Снігопад також зупинив потяг Інтерсіті+, що їхав маршрутом Львів-Київ, інформує ЦТС. Це сталось учора, 13 листопада ввечері. Потяг прибув до столиці зі запізненням на 2 години. Виникли труднощі і з електричками у Тернопільській області. Деякі з них запізнювались на понад 4 год., а деяким повибивало вікна деревами, що падали від снігу.

 

А у львівському аеропорту імені Данила Галицького учора було скасовано 4 рейси – один у Київ, два рейси до Стамбула і один в Мадрид. Сьогодні, 14 листопада, є деякі затримки в роботі аеропорту, за якими можна стежити на табло летовища.

14.11.2016