Президентські вибори в Болгарії виграв проросійський кандидат.

Про це свідчать попередні результати підрахунку голосів другого туру виборів.

 

 

На даний момент відомо, що кандидат від Болгарської соціалістичної партії Румен Радев набирає 58 відсотків голосів виборців. Його проєвропейська конкурентка, представниця правлячої партії «Громадяни за європейський розвиток Болгарії», спікерка Народного зібрання Цецка Цачева набирає приблизно 35% – повідомило болгарське видання Dnes. Офіційні результати виборів будуть оголошені у понеділок 14 листопада, зранку.

 

Тим часом прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов, котрий підтримує Цачеву, не очікуючи офіційних результатів, виконав свою обіцянку – оголосив про свою демісію і відставку всього кабінету. «Результати чітко засвідчують, що урядова коаліція не отримає підтримку більшості. Ми поважаємо волю людей і вітаємо тих, хто отримав підтримку більшості», – заявив Борисов.

 

53-річний Румен Радев – колишній головнокомандувач військово-повітряних сил Болгарії. У серпні 2016 року він демонстративно подав у відставку і розпочав виборчі перегони.

 

Радев знаний зі своєї проросійської позиції. Він неодноразово закликав до скасування західних санкцій проти Росії. Що ж до України, то Радев хоч відкрито й не підтримав російську аґресію, але встиг поскаржитися на українських націоналістів на Одещині, які буцімто утискають місцеву болгарську громаду.

 

У питанні біженців Радев дотримується правопопулістської позиції. На одній з передвиборчих прес-конференцій він заявив: «Я не дозволю перетворити Болгарію на табір біженців Європи».
 

Цачева, своєю чергою, чітко виступає за проєвропейський курс Болгарії. Тобто в разі перемоги вона б фактично продовжила політичну лінію чинного президента Росена Плевнелієва.

 

Нагадаємо, що перший тур президентських виборів в Болгарії пройшов 6 листопада. За його підсумками Радев набрав 26,45% голосів, 58-річна Цецка Цачева – 22,02%.

14.11.2016