На виборах президента Болгарії лідерує проросійський кандидат.

 

Утім остаточно переможець визначиться щойно в другому турі, який відбудеться 13 листопада.

 

 

Центральна виборча комісія Болгарії після підрахунку 66,55 % оброблених протоколів оголосила такий попередній результат виборів. Колишній командувач болгарських ВПС 53-літній Румен Радев здобув 25,67 % голосів виборців. Сам Радев безпартійний, проте на участь у виборах його висунула ініціативна група під керівництвом опозиційної Болгарської соціалістичної партії (колишніх комуністів).

 

За спікера Народного зібрання (парламенту Болгарії ) 58-річну Цецку Цачеву проголосували 22,02 % болгар, котрі взяли участь у виборах в неділю, 6 жовтня. Вона є кандидаткою від політичної партії «Громадяни за європейський розвиток Болгарії» (ГЕРБ).

 

На третьому місці з результатом 15,1 % — Красимир Каракачанов, депутат парламенту. Він є одним з лідерів партії «Патріотичний фронт».

 

Тож 13 листопада у другому турі виборів візмуть участь Радев і Цачева, повідомило болгарське видання Dnes.

 

Радев знаний зі своєї проросійської позиції. Він не раз закликав до скасування західних санкцій проти Росії. Що ж до України, то Радев хоч відкрито й не підтримав російську аґресію, але встиг поскаржитися на українських націоналістів на Одещині, які буцімто утискають місцеву болгарську громаду.

 

У питанні біженців Радев дотримується правопопулістської позиції. На одній з передвиборчих прес-конференцій він заявив: «Я не дозволю перетворити Болгарію на табір біженців Європи».

 

Цачева, своєю чергою, чітко виступає за проєвропейський курс Болгарії. Тобто в разі перемоги вона фактично продовжить політичну лінію чинного президента Росена Плевнелієва.

 

Напередодні виборів Плевнелієв звинуватив Росію в кібератаці на виборчі сервери в день проведення референдуму і місцевих виборів у жовтні минулого року. На його думку, в такий спосіб Москва намагається «розколоти і дестабілізувати Європу».

07.11.2016