Зураб Аласанія подав заяву на звільнення з НТКУ.

 

Генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія подав заяву на звільнення. Причиною своєї відставки Аласанія назвав жалюгідне фінансування Національної телекомпанії, а також відсутність підтримки з боку керівництва держави у процесі створення суспільного телебачення.

 

"Цей вчинок не є шантажем влади, він є припущенням, що у перехідний період компанію має очолити людина більш компромісна, гнучка, здатна домовлятися і давати раду протилежним інтересам та інтересантам", – ідеться у заяві Аласанії, котру публікує видання Mediaport.

 

 

Зураб пообіцяв не кидати НТКУ напризволяще й має намір передати справи наступнику впродовж двох тижнів.

 

Президент НТКУ певен, що суспільний мовник потрібен державі, "як чисте повітря в отруєному індустрією середовищі", але додав, що суспільні очікування щодо темпів реформи є нереальними. Зураб Аласанія поскаржився на забюрократизованість системи, котра не дозволяє реформувати компанію, не порушивши закону. А також констатував, що зміни "у радянському мисленні працівників" тривають надто повільно. "Більшість з них й досі певна, що компанія існує не для створення корисного людям контенту, а виключно задля того, щоби утримувати їх, працівників", – зазначив Аласанія.

 

Поворотною точкою президент НТКУ назвав пісенний конкурс "Євробачення", котрий "навіть не скорочує, а буквально стискає все, що відбувається".

 

"Мало того, що психологічна відповідальність подвоїлась. Тепер до неї додалась відповідальність карна. Вагою в десятки мільйонів євро... Бюджет Євробачення, що його існуючі закони і кодекси (податковий та бюджетний) не дозволяють використати", – зазначив Аласанія.

 

За його словами, держава виділила на наступний рік для фінансування НТКУ мізерні кошти. "Від 1,2 млрд. грн., передбачених законом для розбудови суспільного мовника в 2017 році, держава забирає 450 млн. грн. витрат на "Євробачення", 250 млн. грн. забирає у вигляді платні за трансляцію, 149 млн. грн. забирає видатками, і 46 млн. грн. комунальними платежами – забирає місто. Ще 112 млн. грн. апріорі йдуть на міжнародну діяльність (Олімпіади, чемпіонати світу тощо). У залишку – 193 млн.грн. Владо, ти серйозно?" – обурився директор НТКУ, наголосивши, що за ці кошти довелося б перебудовувати 32 застарілих морально, фізично і технічно підприємств, "і після цього казати країні і світові, що ми будуємо суспільне".

 

"Організаційна перебудова та пошуки балансу між комерційною доцільністю та суспільними потребами – триватимуть й далі. Як і суспільне після "Євробачення". А я йду в відставку зараз. Можливо, хоча б таким чином вдасться привернути увагу до проблем з бюджетом "Євробачення" та бюджетом майбутнього суспільного", – підсумував Зураб Аласанія.

 

01.11.2016