Містянам презентували мультфільмів про вояків УПА та вируб лісу.

 

В Івано-Франківську презентували мультфільм Богдана Савлюка «Воїни лісу», головна роль в якому відведена бійцям УПА, інформує Галка.

 

За сюжетом на Прикарпаття прийшли москалі, які хотіли вирубувати карпатський ліс. Серед неґативних персонажів – Путлєр, який дозволяє пов'язати минуле і сучасність. Хитрістю вояки заманили ворогів оковитою й нагодували їх варениками і борщем з отруйних грибів. Вранці загін «Лісові чорти» розбив військо москалів біля високогірного села Дземброня.

 

У стрічці звучить пісня «Гей-гу, гей-га», автор якої – Тарас Крушельницький – свого часу входив до куреня «Лісові чорти». Композицію виконав Тарас Житинський, який каже, що для нього ця робота – особлива, адже обоє його батьків були у лавах УПА.

 

Фіґурки героїв власноруч виготовив з полімерної глини автор ідеї Богдан Савлюк. Чоловік називає їх «теплими», бо випікає в печі. Кожен з героїв має своє ім'я і життєву історію.

 

Автор розповів, що у стрічці на першому плані не лише боротьба воїнів УПА проти москалів, а й зображення проблеми масового вирубу лісів.

 

«Цим мультиком ми хотіли показати, що і "наші" люди – вороги, а не лише москалі. Щодня із залізничного мосту можна бачити, як ешелонами возять ліс», – каже Богдан Савлюк.

 

Як розповів режисер мультфільму Маріан Николюк, мультфільм знімали на звичайний фотоапарат протягом 8 годин на подвір'ї Богдана Савлюка. Але дуже багато часу пішло на монтування і озвучення. Зокрема, щоб озвучити персонажів, знадобилось два тижні. Автори запевняють, що робота не має жодної комп'ютерної графіки.

 

Переглянути мультфільм можна тут.

24.10.2016