Станіславівський прецедент

Сьогодні, 21 жовтня, Івано-Франківська ОВК на сесії обласної ради мала виголосити своє рішення про визнання повноважень нового депутата обласної ради — представниці партії «Самопоміч» Марії Ткачук. Однак цього не сталося. Причина в тому, що рішення про визнання пані Ткачук депутатом ОВК ухвалила лише 4 дні тому (17 жовтня), а згідно з реґламентом обласної ради, питання може бути внесене до порядку денного за 10 днів.

Виглядає все як прикре для нової депутатки відтягування визнання доконаного факту. І для такого скрупульозного «буквоїдства» в Івано-Франківській облраді є свої причини.

Річ у тому,  що Марія Ткачук перед тим багатьом поїла нерви — довго і нудно «тягалася» за свій мандат і навіть спричинила відставку повного складу обласної виборчої комісії. Та врешті, пані Ткачук створила прецедент, за яким у Франківській облраді може відбутися ротація ще трьох депутатських мандатів, два з яких у представників партії «Свобода».

 

 

17 жовтня Івано-Франківська обласна виборча комісія визнала депутатом Івано-Франківської обласної ради Марію Ткачук, кандидата №9 за партійним списком політичної партії «Об'єднання «Самопоміч». Це сталося майже через 10 місяців після того, як Івано-Франківський окружний адміністративний суд зобов'язав ОВК позбавити депутатського мандату Сергія Коцюра, що був №8 за партійним списком «Самопомочі». Причина — суміщення Коцюром депутатства та посади заступника Коломийського міського голови. На вимогу суду місцева ОВК тоді зреагувала відмовою, залишивши пана Коцюра у спокої. Фракція «Самопомочі» в облраді теж діяла, наче й не було нічого, активно заохочуючи діяльність номера 8 у депутатському списку. Натомість номер 9 не дрімала, а стукала до ЦВК, залучала місцеву громаду.

 

Як наслідок, 4 жовтня ЦВК дочасно припинила повноваження Івано-Франківської обласної виборчої комісії за факт одноразового грубого порушення законів України, яке полягало, власне, у невизнанні кандидата Ткачук депутатом. Новий склад ОВК з рішенням не забарився і проголосував за позбавлення мандату Сергія Коцюра на користь Марії Ткачук.

 

Отже, маємо прецедент. Досі в обласних радах Галичини дилема зі сумісництвом поставала не раз, але здебільшого депутати добровільно поступалися одним зі стільців, як-от голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка, який відмовився від депутатства в обласній раді, куди пройшов за списком БПП «Солідарність». Натомість до судової тяганини дійшло тільки ще в одному випадку — йдеться вже про голову Тернопільської ОДА Степана Барну, який одночасно є й депутатом облради (і теж від БПП «Солідарність»). Але він якраз суд виграв! 23 вересня цього року суд постановив відмовити позивачу (представник ВО «Свобода» Василь Габор) у задоволенні позову.

 

Виходить, що тернопільське та івано-франківське судочинство кардинально різниться в підході до справ депутатів-сумісників. Цікаво, що, крім Сергія Коцюра, якого оце позбавили депутатства в Івано-Франківській ОР, там є ще троє з подібною ситуацією: чинні заступники Івано-Франківського міського голови Олександр Левицький ( ВО «Батьківщина») та Микола Вітенко (ВО «Свобода») і керуючий справами цієї ради Ігор Шевчук (ВО «Свобода»). 

             

Прикметно, однак, що новий склад ОВК, який фактично змушений був проголосувати за позбавлення мандату Сергія Коцюра на користь Марії Ткачук, зробив це далеко не одностайно: «за» — 9 членів комісії, 5 — утримались. При тому член ОВК Ігор Ткач, що був відсутній, оприлюднив окрему думку, яка дещо прояснює:

«Яке б рішення Івано-Франківська обласна виборча комісія не прийняла в такому вигляді, як цього вимагає ЦВК у своїй Постанові № 404 від 04.10.2016 — це буде грубе порушення виборчого законодавства, недотримання та вибіркове застосування законодавства в межах території виборчої комісії, порушення присяги члена виборчої комісії або ж не виконання рішення суду чи постанов ЦВК, що однаково тягнуть за собою щонайменше — дострокове припинення повноважень Івано-Франківської обласної виборчої комісії. Можливо, саме ця обставина і була причиною того, що при розгляді питання Ткачук М. значна частина членів виборчої комісії при голосуванні "утрималися", що стороною Ткачук М. було трактовано як умисне невиконання рішення суду. На мою думку, Постанова № 404 підлягає перегляду в частині, що стосується згаданого "вирішення" питання або окремого роз'яснення з метою однакового застосування відповідних положень Закону України "Про місцеві вибори", також слід звернутися по роз'ясненням про спосіб виконання даного рішення суду до самого суду».

 

Марія Ткачук та Сергій Коцюр

 

Виборча комісія також дуже сподівалася, що «розійтися миром» допоможе сама партія «Самопоміч», яка зобов'яже котрогось із цих двох своїх членів — чи Коцюра, чи Ткачук — поступитися депутатськими амбіціями.

«Це внутрішнє їхнє питання: вони формують списки, вони подають людей. Вони би мали і десь вирішувати, хто кому уступає місце. На превеликий жаль, "Самопоміч" цього не вирішила, і за них довелося вирішувати комісії», — прокоментував результати останнього засідання комісії її голова Зіновій Карабін (БПП «Солідарність»).

Сама Марія Ткачук переконує, що це не внутрішньопартійний конфлікт і не правова колізія. Вона впевнена, що повноваження депутата втрачаються автоматично без будь-яких заяв і рішень у випадку зайняття ним посади, що є несумісною з володінням депутатським мандатом. Пані Ткачук запевняє, що ця процедура нічим не відрізняється від акту визнання депутата недієздатним або відкликання його виборцями, покликаючись на ст. 5 закону України «Про статус депутатів місцевих рад».

           

«Депутатів-сумісників в Івано-Франківській обласній раді є ще троє: від партії "Батьківщина" та партії "Свобода". На мою думку, справжня причина такої довгої тяганини в цій справі в тому, що саме ці депутати-сумісники не хочуть позбуватися владних повноважень і, звичайно, права доступу до обласного бюджету. Вони не в змозі пояснити виборцям, чому вони обміняли мандат депутата на посаду заступника міського голови», — вважає Марія Ткачук.

 

Наступний, визначений законодавством, крок — оголошення наступного за черговістю обраного депутата (Марії Ткачук) таким, що набув своїх повноважень на сесії обласної ради. І це би мало відбутися нині, 21 жовтня. Але очевидно, що подію, зачепившись за формальну вимогу реґламенту, вирішили відкласти бодай на короткий час. То як тепер діятимуть політичні сили, чиї депутати теж є сумісниками? Наразі вони відмовляються від офіційних коментарів, а приватно кажуть, що рішення у справі Коцюр-Ткачук має політичний характер, до того ж, мовляв, у законі не все так однозначно, а значить, вони мають шанс втриматися. В такому разі їм треба «з'їсти» Марію Ткачук, яка вже тепер серед їхнього депутатського табору.

 

21.10.2016