Про це, зокрема, було домовлено на саміті «нормандської четвірки» у Берліні, який відбувся вночі 20 жовтня.

 

 

Учасники зустрічі – канцлерка Німеччини Анґела Меркель, президент України Петро Порошенко, президент Франції Франсуа Олланд і російський лідер Володимир Путін – домовилися до кінця листопада розробити і затвердити «дорожню карту» вреґулювання конфлікту на Донбасі. Про це заявив на прес-конференції після закінчення перемовин Петро Порошенко, передає видання Tagesspiegel.

 

Зі слів Порошенка, сторони також домовилися про те, що в зоні конфлікту почне роботу озброєна поліційна місія Організації з безпеки і співпраці в Європі.

Було досягнуто домовленостей про розведення збройних сил протиборчих сторін на чотирьох ділянках лінії зіткнення.

 

«Дорожня карта – це документ щодо імплементації всіх Мінських угод. Це стосується і кордонів, і лінії зіткнення. Але вибори на територіях, контрольованих проросійськими сепаратистами, можуть бути проведені лише після повного виведення всіх іноземних військ», – підкреслив президент України.

 

Він теж зазначив, що Україна наполягає на обміні полоненими у форматі «всіх на всіх». «Цей процес був раніше надовго припинений через бездіяльність російської сторони», – нарікав Порошенко.

 

Своєю чергою, Анґела Меркель заявила, що саміт «нормандської четвірки» показав усю важливість відновлення прямого каналу перемовин на рівні голів держав та урядів. «Хоча чудес сьогоднішній день не спричинив, проте досягнуто поступу щодо "дорожньої карти". Німеччина і Франція готові й надалі сприяти вреґулюванню конфлікту на сході України», – підкреслила Меркель.

 

У Берліні було також вирішено, що керівники МЗС «нормандської четвірки» протягом місяця відбудуть зустріч для підготування наступного саміту.

20.10.2016