Верховна Рада України засудила дії Росії у Сирії й закликала сторони конфлікту до перемир’я та створення передумов для політичного залагодження конфлікту.

 

Про це йдеться у зверненні парламенту до міжнародних організацій, парламентів держав-членів ОБСЄ та Організації ісламського співробітництва, ухваленому на пленарному засіданні у середу.

 

"Росія зараз безкарно веде дві паралельні війни – одну на Донбасі, іншу – в Сирії. Як і на Донбасі, в Сирії Росія, беручи на себе зобов’язання щодо деескалації конфлікту, відразу їх порушувала та лише розпалювала насильство шляхом розгортання військ, постачаючи зброю і боєприпаси, веденням бойових дій і поширенням пропаганди зразка середини минулого століття", – ідеться у заяві ВР.

 

"Ми бачимо схожість у проведенні агресивної політики Росії як щодо України, так і Сирії. Використовуючи гасло протистояння з міжнародним тероризмом як прикриття, російська влада має на меті створення зон нестабільності в усіх регіонах, які вона вважає сферою свого впливу, та підтримки диктаторських режимів", – обурюється Верховна Рада.

 

Парламент висловив стурбованість зухвалим бомбардуванням гуманітарного конвою ООН 19 вересня та варварські методи тотального винищення цивільного населення і назвав неприпустимою "безкарність сирійського режиму та його союзників у знищенні мирного населення, що, зокрема, відбувається протягом останнього часу в Алеппо". "Ми також різко засуджуємо застосування хімічної та іншої неконвенційної зброї проти мирного населення з боку сирійського режиму за підтримки його союзників, насамперед постійного члена Ради безпеки ООН – Росії, а також з боку терористичних угруповань", – зазначає ВР.

 

Народні депутати нагадали про позицію, проголошену Україною на засіданнях Ради Безпеки ООН: до нинішньої катастрофі та поновлення хвилі насильства спричинила зовнішня підтримка сирійського режиму з боку Росії. "Російська Федерація показово продовжує нехтувати усіма можливими нормами міжнародного гуманітарного права та демонструвати абсолютну відсутність будь-якої поваги до базових загальнолюдських цінностей", – ідеться у заяві.

 

Верховна Рада закликала до негайного припинення кровопролиття, максимального використання політико-дипломатичних засобів для врегулювання конфлікту та притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні міжнародного гуманітарного права та у порушенні законів і звичаїв війни. Зокрема, наголошує, що РФ має відмовитися "від застосування нападів невибіркового характеру і зброї невибіркової дії, а також інших заборонених засобів і методів ведення війни в ході бойових дій на території Сирії, зокрема від застосування авіації й артилерії в місцях скупчення та проживання цивільного населення", а також пропонує Раді безпеки ООН створити міжнародну групу слідчих з розслідування воєнних злочинів сирійського режиму та його союзника – Російської Федерації.

 

Проект заяви включили до порядку денного засідання ВР лише з четвертої спроби. Звернення підтримав 241 народний депутат: БПП, "Народний фронт", "Самопоміч", "Батьківщина", Радикальна партія, частина групи "Воля народу" та позафракційних.

 

19.10.2016