Президент Сполучених Штатів Америки Барак Обами висловився на користь збереження санкцій проти Росії аж до моменту, коли і Росія, і Україна виконають мінські домовленості.

 

Про це Обама заявив на прес-конференції з прем'єр-міністром Італії Маттео Ренці у Вашинґтоні, інформує Білий дім.

 

"Ми обговорили і поділилися спільною тривогою щодо ситуації довкола України й важливості збереження санкцій, зокрема й санкцій ЄС, до того часу, поки Росія та Україна не втілять свої зобов'язання згідно з мінськими домовленостями", – заявив Обама.

 

Президент США додав, що лідери продовжать із "нормандською групою" дипломатичний контакт "задля досягнення мети".

 

Відповідаючи на питання про ставлення до Росії, Обама нагадав, що він прийшов до Білого дому невдовзі після анексії Росією частини території Грузії у 2008 році. "Ми намагалися ініціювати конструктивніший шлях із повагою до американсько-російських взаємин. Я гадаю, що ми продемонстрували Росії вдосталь поваги, приймаючи всі розбіжності, намагаючись знайти шляхи, в яких ми можемо співпрацювати", – зазначив Обама.

 

Президент США наголосив, що спроби порозумітисяз РФ постійно наштовхуються на виклик, пов'язаний із російським "пунктиком" на провокуванні аґресії в низці країн світу. "В Україні вони заанґажувалися у такий самий конфлікт, що й у Грузії. І навіть там ми намагалися мати справи, і залучали європейців, щоб мати справи – мінські домовленості, котрі мирно вирішать ці проблеми", – зазначив Обама.

 

Президент США наголосив, що Росія мусить бути вирішенням проблем, а не частиною проблеми. "Їхня поведінка підриває міжнародні норми та міжнародні правила. Будь-хто, хто займе цей кабінет, мусить мислити так само [що й Обама], адже це цінності, за котрі ми воювали, і котрі захищаємо", – сказав Обама, відповідаючи на питання про проросійські висловлювання Дональда Трампа.

 

19.10.2016