Влада Австрії вирішили зруйнувати «дім Гітлера».

Йдеться про триповерховий будинок в місті Браунау-ам-Інн у федеральній землі Верхня Австрія, де перші три роки після народження мешкав Адольф Гітлер.

 

 

Цьому рішенню передувало експертне дослідження і тривала юридична тяганина – повідомило видання Die Presse з покликом на заяву міністра внутрішніх справ Австрії Вольфґанґа Соботки.

 

«Будинок Гітлера буде зруйновано. Може залишитися тільки рівень пивниці. На цьому місці буде зведено нову будівлю. Потім будинок за рішенням місцевої громади використовуватиметься для адміністративних або креативних потреб», – розповів міністр.

 

На засіданні кабінету міністрів у вівторок, 14 жовтня, Вольфґанґ Соботка пояснив: «Такий крок (знесення будинку) необхідний для того, щоб будинок, де народився Гітлер, не перетворився на місце вшанування чи паломництва для неонацистів». За його словами, новий будинок на цьому ж місці жодним чином не повинен нагадувати свого попередника.

 

Попереднє рішення щодо будинку було ухвалене ще в квітні цього року, проте лише в липні парламент країни санкціонував експропріацію будівлі паралельно з компенсацією її актуальному власнику.

 

Для довідки:

 

Будинок, в якому народився Гітлер, 1938 року викупив райхсляйтер Мартін Борман за ціною, яка значно перевищувала його ринкову вартість. Будівлю пристосували під культурний центр. Під час відступі німецькі солдати спробували підірвати будівлю, але не встигли: їхнім планам завадили американські військовики.

 

1952 року будинок викупили колишні власники – родина Поммерів. Будинок здавався в оренду й використовувався як бібліотеки, потім як школа, банк, майстерня, центр для неповносправних.

 

З 2011 року будинок орендувало Міністерство внутрішніх справ. З того часу будівля пустує, попри те, що власники щомісяця отримують з федеральної скарбниці орендну платню – 4700 євро.

 

У 2012 році про плани купити будинок заявляв депутат Держдуми Росії Франц Клінцевич, котрий мав намір знести будинок. Однак зробити це не дозволили, оскільки будівля вважається пам'ятником архітектури XVII століття.

 

Щойно 12 липня цього року Бундестаг Австрійської Республіки ухвалив спеціальний закон, котрий дозволить зруйнувати «дім Гітлера». Власник будівлі отримує відповідну грошову компенсацію.

18.10.2016