Синютка пообіцяв звернутись в прокуратуру щодо смерті дитини в пологовому будинку.

 

Сьогодні, 17 жовтня, близько сотні львів’ян вийшли на пікет під Львівську облдержадміністрацію з приводу інциденту у пологовому відділенні 3-ї міської лікарні. Пікетувальники вшанували пам’ять померлої доньки Тетяни Стронціцької – Поліни, а також вимагали незалежної експертизи у цій справі, інформує ЗіК.

 

Як повідомляв Z, родина загиблої дівчинки звинувачує лікаря у недбалості. Наразі пологовий будинок 3-ї міської клінічної лікарні закрили на профілактику до 8 листопада, а лікаря Оксану Колодій перевели на роботу в жіночу консультацію.

 

«Ми вимагаємо незалежної експертизи, але щоб її проводили лікарі не зі Львова, які всі навчалися в одному інститут, тому знають і захищатимуть один одного», – сказала Тетяна Стронціцька.

 

«Ми зібралися не лише тому, щоб зрозуміти біду Тані. Нас таких багато, це не поодинокий випадок, але все це замовчується. Влада мусить вдатися хоча би до якихось мір», – прокоментувала одна з учасниць пікету.

 

До протестувальників вийшли представники облдержадміністрації. Зокрема, заступник голови-керівник апарату Львівської ОДА Маріанна Вільшинська повідомила, що на сьогодні триває досудове слідство, згодом висновки передадуть у Департамент охорони здоров’я Львівської ОДА.

 

«Після експертизи матеріали знову передадуть у поліцію, а потім у суд. Тому жодних передчасних висновків і звинувачувати лікаря у нефаховості ми робити не можемо», – сказала чиновник.

 

У свою чергу, в. о. директора Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микичак зазначила, що для того, щоб експертизу проводили лікарі не зі Львова, потрібно звертатися у Міністерство охорони здоров’я. Але в будь-якому випадку, якщо є заява у поліцію, експертиза проводитиметься на рівні області, поінформувала вона.

 

«Масових скарг у нас немає. Хоча були лікарі, яких відсторонили від посад. Адміністрація лікарні може накласти лише дисциплінарне стягнення – догану або звільнення», – додала Ірина Микичак.

 

Також до учасників пікету вийшов голова Львівської ОДА Олег Синютка. Він запевнив, що скерує листи з приводу інциденту в пологовому будинку у відповідні структури.

 

«Коли закінчиться розслідування, потрібно ще раз усім зібратися. Я офіційно звернуся до міського голови Львова щодо інциденту у пологовому відділенні 3-ї міської лікарні. Також прохання до жінок, які теж потрапили у такі прикрі випадки, написати заяви на ім’я начальника ГУ Нацполіції у Львівській області Дмитра Загарії. Щодо цього конкретного випадку, я звернуся в обласну прокуратуру», – сказав Олег Синютка.

 

Голова ОДА припускає, що цілком можливо зробити гарячу лінію для пацієнток пологових будинків, куди можна залишати скарги.

 

Крім того, начальник ГУ Нацполіції у Львівській області Дмитро Загарія запевнив протестуючих: «Кримінальне провадження відкрито, проводиться розслідування. Наразі чекаємо висновки експертиз».

17.10.2016