Нобелівську премію миру присуджено президентові Колумбії.

Про це Нобелівський комітет повідомив у п'ятницю, 7 жовтня, під час спеціальної прес-конференції у столиці Норвегії Осло.

 

 

Нобелівський комітет високо оцінив зусилля Хуана Мануеля Сантоса спрямовані на те, щоб укласти мирну угоду з ліворадикальним угрупованням Революційні збройні сили Колумбії (FARC), з яким урядові війська країни вели війну впродовж останніх 52 років. Війна забрала життя щонайменше 220 тис. колумбійців і змусила полишити свої домівки близько шести мільйонів осіб.

 

«Ця нагорода повинна також символізувати заслуги народу Колумбії, який, всупереч злидням і стражданням, не залишив надії на справедливий мир», – йдеться в прес-релізі комітету.

 

Угоду про перемир'я між владою Колумбії і FARC було підписано в Картахені 26 вересня 2016 року. Після цього в країні відбувся референдум, більшість учасників якого (50,22 відсотка) не підтримали домовленості Боготи з повстанцями. 49,77 відсотка висловилися за мирну угоду. Президент Колумбії відреагував на підсумки плебісциту, заявивши, що приймає його негативний результат. Разом з тим Хуан Мануель Сантос підкреслив, що режим перемир'я з бійцями FARC триватиме й надалі.

 

Церемонія вручення Нобелівської премії миру відбудеться в норвезькій столиці в грудні. Фонд премії становить 8 мільйонів крон (близько 850 тисяч євро).

 

Варто зазначити, що цьогоріч на Нобелівську премію миру претендували рекордні 376 кандидатів, 148 з яких – різноманітні організації.

 

Нагадаємо, що минулого року Нобелівську премію миру було присуджено «Квартету за національний діалог в Тунісі».

07.10.2016