Колумбійські повстанці відновили збройну боротьбу з урядом.

Це сталося через майже три роки після підписання перемир'я між владою і «Революційними збройними силами Колумбії».

 

 

Приблизно третина учасників ліворадикального повстанського угруповання «Революційні збройні сили Колумбії – Армія народу» (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia – Ejército del Pueblo, FARC-EP) знову взяли до рук зброю, порушивши умови перемир'я, укладеного з владою Колумбії в 2016 році. Про це йдеться в засекреченому звіті військової розвідки Колумбії, з яким ознайомилися журналісти інформаційної аґенції Reuters.

 

Нагадаємо, що завдяки перемир'ю з FARC-EP колишній колумбійський президент Хуан-Мануель Сантон отримав Нобелівську премію миру. Після укладення перемир'я майже 13 тисяч учасників FARC-EP, включно з понад шістьма тисячами бойовиків, склали зброю, її було передано владі для подальшого знищення. Відтак у країні нарешті завершилася громадянська війна, яка тривала протягом п'яти десятиліть і призвела до загибелі 260 тисяч осіб.

 

Як йдеться в засекреченому звіті, зараз в регіонах Колумбії, де вирощують коку, а також в районах видобутку золота діють понад 30 дисидентських угруповань FARC-EP, які відмовилися від перемир'я. Згідно зі звітом, угруповання сумарно налічують близько 2 300 активних бойовиків.

 

Представники партії «Загальна революційна альтернативна сила», сформованої на основі FARC-EP, кажуть, що колишні бойовики часто змушені знову братися за зброю і займатися незаконною діяльністю з економічних причин.

 

Також негативно вплинула на перемир’я політика чинного глави держави Івана Дуке. Він зараз намагається поміняти умови перемир'я, вважаючи договір надмірно «поблажливим» до колишніх бойовиків FARC-EP, котрі протягом багатьох років займалися викраденнями і вбивствами людей, а також контрабандою наркотиків.

 

Ще однією причиною відновлення активності бойовиків стала спроба видати США колишнього командира повстанців Хесуса Сантріча за звинуваченнями в наркоторгівлі. Спроба не мала успіху, однак це викликало роздратування в середовищі колишніх керівників FARC-EP, котрі вважають, що Дуке хоче посадити їх до в'язниці за всяку ціну, незважаючи на перемир'я.

 

У звіті розвідки також відзначено зростання числа бойовиків ліворадикального повстанського угруповання «Армія національного звільнення» (Ejército de Liberación Nacional – ELN). З грудня минулого року кількість бойовиків ELN зросла до 2 400 осіб. ELN починала перемовини про перемир'я з урядом Сантоса, однак Іван Дуке скасував їх після того, як бойовики взяли на себе відповідальність за вибух бомби в Боготі в січні цього року.

 

Зараз, згідно зі звітом військової розвідки, 45% бойовиків ELN, включно з командуванням, переховується на території сусідньої Венесуели, де ця терористична організація має підтримку соціалістичного режиму Ніколаса Мадуро.

06.06.2019