Не для внутрішнього і зовнішнього вжитку

Завжди варто думати, що випускаєш з рота і що до нього впускаєш... І взагалі, думати корисно. Тим більше, що розумні люди кажуть: думати — не боляче.

 

Розслідування тижня

 

 

Як і треба було чекати, Об'єднана слідча група щодо катастрофи Boeing 777 (рейс МН17) винесла свій вердикт — літак влітку позаминулого року над Донбасом був збитий російським зенітно-ракетним комплексом «Бук», ввезеним в Україну з Росії на підконтрольну бойовикам територію.

 

Для тих, хто хотів «крові» винуватців загибелі 298 людей тут і вже, несподіванкою стали лише дуже юридично делікатні формулювання слідчих. У тому, що не були названі конкретні винуватці, багато хто відразу побачив традиційну «зраду». Радикально налаштованих шукачів справедливості заспокоїв відомий дипломат Богдан Яременко.

«Українці дуже часто очікують політичних заяв у бік Росії, в той час як слідство працює в рамках правових реалій. Те, що раніше було здогадками, тепер це доведений юридично факт. Плюс сьогодні був показаний такий масив інформації, що в мене немає сумніву, що цей злочин не залишиться не розслідуваним», — пояснив експерт.

 

Слідство продовжиться наступного року і, можливо, триватиме у 2018-му. Процес вже порівнюють з розслідуванням трагедії над шотландським містом Локербі. Тоді винними у вибуху на борту літака визнали лівійських терористів, що стало ще одним цвяхом у домовину диктатора Джамахірії Муаммара Каддафі.

 

Гість тижня

 

 

«Близько півтора мільйона євреїв були вбиті на території сучасної України під час Другої світової війни в Бабиному Яру і в багатьох інших місцях. Їх розстрілювали в лісах, біля ярів, зіштовхували у братські могили. Багатьма посібниками злочинів були українці. Серед них особливо виділялися бійці ОУН, які знущалися над євреями, вбивали їх і в багатьох випадках видавали німцям», — заявив президент Ізраїлю Реувен Рівлін під час парламентських слухань «75-та річниця трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність».

 

Можна було б довго бештати поважного чиновника із Землі Обітованої за незнання історії і невміння стежити за власним вербальним апаратом, але обмежимося реплікою представника тієї ж, що і Рівлін, нації. Письменник, дисидент Ефраїм Севела колись писав:

«Євреї, як ми з вами знаємо, народ крайнощів, без золотої серединки. Якщо єврей розумний, так це Альберт Ейнштейн або, в найгіршому разі, Карл Маркс. Якщо ж Бог обділив єврея мозковими звивинами, то таких непролазних ідіотів у жодному народі не знайдеш, й Іванушка-дурник супроти них — великий російський вчений Михайло Ломоносов».

 

Судді тижня

 

 

Апологетам суто парламентської форми державного правління в Україні варто реґулярно дивитися пленарні засідання Верховної Ради. Ґарантовано симпатиків такої форми державного управління поменшає. Ілюстрацією до цієї тези стали останні гучні події в будинку під куполом, коли народні депутати робили спроби відібрати мантії у 33 суддів, на яких нема куди тавра ставити. Відібрали у 29.

 

Слуг Феміди звинувачували у порушенні присяги, винесенні незаконних рішень щодо активістів Євромайдану і навіть за підтримку російських окупантів. Процес виглядав би кумедно (заклики волаючого в парламентській пустелі спікера ВР Андрія Парубія до колеґ, аби ті перестали тинятися кулуарами, додавали дійству окремої пікантності), якби не було так сумно.

 

Врешті-решт нардепи натиснули потрібні кнопки потрібну кількість разів. «Ми прийняли сьогодні важливі відповідальні рішення. Ми прийняли сьогодні 29 постанов. Звільнили 29 суддів. Я вітаю усіх», — констатував Андрій Парубій. Очевидно, останнє речення не стосувалося тих майже трьох десятків звільнених.

 

Отрута тижня

 

 

Отруєння метиловим спиртом не є найприємнішим способом суїциду. Напевно, ті, хто отруївся на Харківщині, Луганщині, Житомирщині, Донеччині чи Миколаївщині «паленою» горілкою, не знали про цей факт. Зрештою, тепер небіжчикам уже байдуже.

 

Перші смерті зафіксували в Харківській області, далі ареал поширення смертельного пійла збільшився, а потім заступник голови Державної фіскальної служби України Сергій Білан повідомив: «Канал надходження у Харківську область метилового спирту, який став основним інґредієнтом смертельного "коктейлю", від якого вже померло 38 людей, встановлено. Він поставлявся з одного з підприємств Луганської області, яке знаходиться у Сєвєродонецьку. Це підприємство, що офіційно займається, зокрема, і продажем метанолу, ввозило зазначену продукцію з Російської Федерації».

 

Можна (і треба) розглядати факт отруєння людей як елемент гібридної війни, але коли дорослі хлопи п'ють незрозумілу рідину з назвою «Краля», то варто задуматися і над психічним здоров'ям суспільства.

 

На час написання цього матеріалу кількість померлих від алкогольного отруєння сягнула сорока осіб.

 

03.10.2016