Аґента російських спецслужб ув'язнили на 14 років.

 

Вінницький міський суд засудив до 14 років позбавлення волі аґента ГРУ ЗС Росії, котрий збирав інформацію про місця дислокації та маршрути переміщення підрозділів Збройних сил України, зокрема й тих, котрі мали виконувати завдання в районі проведення АТО.

 

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

 

Громадянин України був завербований навесні 2015 року кадровим співробітником ГРУ Ренатом Біктагіровим. Згідно з судовим вироком, українець вийшов на росіянина через мережу "ВКонтактє".

 

Спецслужби РФ використовували отриману інформацію для планування нападів на підрозділи української армії та захоплення населених пунктів у так званій "сірій зоні" під прикриттям підконтрольних незаконних збройних формувань руху "ДНР".

 

Слідству вдалося зафіксувати 18 сеансів зв'язку між чоловіком та представниками мілітарних проросійських рухів у травні-червні 2015 року, коли він передавав інформацію про пересування українських військовиків. Аґент, зокрема, інформував про транспортування артилерії з Мелітопольщини в керунку Донеччини, про виїзд українських військовиків із Миколаївщини в бік фронту з детальним описом озброєнь, про пересування вантажівок із боєприпасами з Умані, про маршрут волонтерів із Козятина, про розташування українських сил у Авдіївці тощо. При цім у вироку нема згадки про спосіб отримання інформації аґентом, ані його "польових" комунікаторів.

 

Свідками на процесі, зокрема, виступили українські військовики, котрі в лютому 2015 року потрапили в полон до російських сил у Дебальцевому: вони впізнали на обличчя тих осіб, із котрими телефоном комунікував аґент, підтвердивши їхню причетність до мілітарних формувань рухів "ДНР" і "ЛНР".

 

Щодо Рената Біктагірова, то в березні СБУ формально оформила йому підозру за статтями про шпигунство та створення терористичної групи. Згідно з даними слідства, Біктагіров як координатор діяльності диверсійних груп терористів "ДНР" упродовж 2014-2015 років створив та керував агентурною мережею з числа проросійськи орієнтованих громадян. Його інформатори збирали дані про місця дислокації, маршрути пересування та ротацію, час висунення на позиції українських підрозділів.

 

27.09.2016