Британський міністр оборони Майкл Феллон (Michael Fallon) на зустрічі зі своїми колегами з інших країн Європейської Унії, яка проходить в Братиславі, зазначив у вівторок, 27 вересня, що така ініціатива лише зашкодить НАТО.

 

 

«Ми й надалі відхилятимемо всі ініціативи зі створення європейської армії або об'єднаної штаб-квартири для координації місій ЄУ», – заявив Майкл Феллон.

 

На думку британського міністра, поглиблення європейської співпраці у військовій сфері створить шкідливу конкуренцію НАТО. Він зазначив, що Європа повинна вживати більше заходів для вирішення таких актуальних проблем, як загроза тероризму і міґраційна криза.

 

«Просто дублювати з цією метою структури НАТО або послаблювати Альянс було б хибним рішенням. НАТО повинне залишатися фундаментом європейської оборони», – наводить слова глави британського військового відомства інформаційна аґенція Reuters.

 

Міністри ж оборони Німеччини й Франції Урсула фон дер Ляєн (Ursula von der Leyen) і Жан-Ів Ле Дріан (Jean-Yves Le Drian), своєю чергою, відзначили, що ініціативи з розширення військової співпраці в рамках Унії не спрямовані ні проти НАТО, ні на створення загальноєвропейської армії. «Мова йде про те, щоб об'єднати різні сильні сторони європейських країн, що дозволить нам разом стати більш дієздатними», - підкреслила фон дер Ляєн.

27.09.2016