Помер Роман Іваничук.

 

 

У суботу вранці у Львові на 88-му році життя помер Роман Іваничук.

 

Інформацію про смерть видатного українського письменника підтвердили у Львівській міській раді.

 

У неділю о 19:30 відбудеться парастас за Іваничуком у храмі на вул. Тершаківців. У понеділок між 10:00 та 11:30 год триватиме прощання; об 11:30 год у храмі розпочнеться панахида. Опісля похоронна процесія вирушить пішою ходою на Личаківське кладовище. Чин похорону відбудеться о 13:00. Тіло поховають на Личаківському кладовищі в родинному гробівці (поле №3).

 

Рік тому Роман Іваничук сказав в інтерв'ю проектові «RECвізити»: «Мені зараз іде вісімдесят сьомий рік. Я ніколи не думав, що буду так довго жити. Я ніколи не ходив до лікарів. То все гуцульська кров, яку я успадкував від мами, і кулеша, бринза, мед, на яких я виростав. Ще три роки тому віку свого не відчував, а тепер ось прийшло якесь ослаблення. Я почав втомлюватися, зір послабився, запаморочення бувають, коли ходжу вулицею. Якось я провідував мого сердечного товариша Романа Кудлика і запитав його, як він чується. На що Роман відповів: "Добре, аби не було гірше. Але вірус мене один мучить – «СКС» називається". "Що за «СКС»?" – питаю. "Старість, курва, старість", – розшифрував Кудлик. І ось я тепер чую, як той вірус добирається і до мене. Я собі з того не роблю проблем, бо знаю, що ніхто вічно не живе. Хоч мені життя подобається, і я не хотів би ще йти. Але якби я не мав роботи, то я би вже давно пішов».

 

Роман Іваничук народився 27 травня 1929 року у селі Трач на Косівщині.

 

Автор романів «Мальви» («Яничари»), «Черлене вино», «Манускрипт з вулиці Руської», «Четвертий вимір», «Шрами на скалі», «Бо війна війною», короткої прози. За життя написав 21 роман. Останній із них, «Торговиця», Іваничук видав 2012 року – роман розповідає про життя під окупацією і шлях до незалежності від 30-х років до 90-х крізь призму Коломиї та її мешканців.

 

Іваничук – один з організаторів Товариства української мови ім. Шевченка, Народного руху України за перебудову. Лауреат премії ім. Шевченка (ще за часів УРСР). У 2009 році був удостоєний звання Героя України.

 

17.09.2016