Прокуратура Швейцарії відкрила кримінальне провадження проти Бекенбауера.

Легенду світового футболу слідчі підозрюють у відмиванні грошей і зловживанні службовими повноваженнями під час організації Чемпіонату світу з футболу в Німеччині в 2006 році. У справі фігурують також інші підозрювані.

 

 

Як подає німецький тижневик Der Spiegel, мова йде про масштабні грошові маніпуляції в період з 2002 до 2005 року. Зокрема, з травня до липня 2002 року було здійснено чотири трансакції на загальну суму шість мільйонів швейцарських франків (5,5 млн євро) з загального рахунку Франца Бекенбауера (Franz Beckenbauer) та його тодішнього менеджера Роберта Швана (Robert Schwan) на ім'я юридичної фірми в Швейцарії. Остаточно ці кошти опинилися на рахунках голдинґу KEMCO Scaffholding в Катарі, який, за твердженням слідчих, належить колишньому скандальному функціонера FIFA Мохаммеду бін Хаммаму. У серпні 2002 року колишній генеральний директор концерну Adidas Роберт Луїс-Дрейфус переказав 10 мільйонів швейцарських франків (близько 9,1 млн євро) на рахунок однієї швейцарської юридичної фірми, з який шість мільйонів пішов на рахунок Беккенбауера, а решту чотири – на рахунок KEMCO. У квітні 2005 року Німецький футбольний союз (DFB) переказав 6,7 млн ​​євро FIFA під приводом оплати організації культурної програми на ЧС-2006 з футболу в Німеччині. Ці гроші FIFA переказала на рахунок Луїс-Дрейфуса, а куди поділися гроші, що осіли в KEMCO, досі невідомо.

 

Тодішній голова DFB Тео Цванциґер (Theo Zwanziger) стверджував, що, за інформацією від німецького футболіста Ґюнтера Нетцера (Günter Netzer), на ці кошти було скоєно підкуп голосів азійських представників виконкому FIFA для позитивного рішення про проведення чемпіонату в Німеччині.

 

Раніше цією справою займалася тільки прокуратура Франкфурта-на-Майні в контексті ухиляння від сплати податків відповідальних осіб Німецького футбольного союзу. Тим часом провадження в Швейцарії виводить справу на новий рівень.

 

Постраждалою стороною в цій справі швейцарські слідчі вважають Німецький футбольний союз: він заплатив у підсумку 6,7 мільйона ​​євро, які пішли на незрозумілі цілі. Судячи з того, що провадження було відкрито прокуратурою Швейцарії, гроші проходили через місцеві банки.

 

Сам Бекенбауер в наприкінці минулого року дав коментар виданню Süddeutsche Zeitung щодо цієї справи. Він, зокрема, заперечував, що гроші були спрямовані на підкуп представників FIFA , аби Німеччина стала господарем Мундіалю-2006. Він виправдовувався, що мовляв «наосліп підписував деякі документи, коли був потрібен його підпис». «Я не зробив нічого протизаконного», – запевняв він.

 

Якщо злочинні наміру буде доведено, то причетні до справи можуть бути засуджені у Швейцарії до кількох років позбавлення волі.

01.09.2016