Колумбійці досягли історичного перемир'я.

Уряд країни та угруповання «Революційні збройні сили Колумбії» (FARC) оголосили в четвер, 25 серпня, про досягнення згоди щодо закінчення півстолітньої громадянської війни в країні.

 

 

Переговорний процес тривав майже чотири роки. У заяві сторін, підписаній у кубинській столиці Гавані, йдеться, що вони досягли «остаточної, повної і визначеної угоди» про припинення протистояння, а також зазначено про намір домогтися «стійкого і міцного миру в Колумбії», повідомило видання Spiegel Online. Попередньо цю заяву схвалив парламент Колумбії.

 

Ця війна була останнім великим збройним конфліктом на всьому американському континенті.

 

Остаточну мирну угоду формально підпишуть у вересні. Після того FARC почне виведення своїх бойовиків з джунґлів і з таємних криївок у горах. Повстанці погодилися відбути у спеціально обладнані табори для роззброєння, які обладнані за сприяння ООН. Організація Об'єднаних Націй також бере участь у моніторинґу процесу припинення вогню.

 

Внаслідок збройного конфлікту в Колумбії між лівими повстанцями, правими воєнізованими формуваннями, наркомафією та реґулярною армією з початку 1960-х років загинуло близько 260 тисяч осіб, ще понад 6,5 млн — були змушені покинути свої домівки.

25.08.2016