Помер музикознавець професор Лєшек Мазепа,

 

Сьогодні, 9 серпня, на 86-му році життя відійшов у вічність відомий львівський музикознавець, громадський діяч, професор Лєшек Мазепа, передає zaxid.net.

 

Лєшек Мазепа народився 31 березня 1931 року в Стрию в родині вчителів. Вчився у Львівській державній консерваторії ім. М. Лисенка в класі композиції знаного польського митця Адама Солтиса, студії завершив у 1953 році. З 1960 р. починає свою діяльність у alma mater, пройшовши шлях від викладача до декана, завідувача кафедри, професора. Серед студентів, яких він навчав композиції, був і Володимир Івасюк, з яким склались дружні теплі стосунки.

 

Захист його кандидатської дисертації, присвяченої історії львівської музичної освіти,  в Московській консерваторії викликав бурхливу реакцію членів ради по захисту: адже Лєшек Мазепа неспростовно доводив, що Львівська консерваторія була заснована раніше за Петербурзьку і Московську.

 

Поруч з опрацюванням все об’ємнішого і докладнішого літопису галицької культури, професор Мазепа в 1988 році стає засновником і першим головою Польського товариства у Львові (з 1991 р. – почесним головою).

 

З початку 1990-х років професор Мазепа розпочинає працю в Польщі, у Ряшівській вищій педагогічній школі (від 2001 р. — Ряшівський університет), де стає  завідувачем відділом досліджень музичної культури етнічного пограниччя. Рівночасно докладає усіх старань, щоби заснувати Ряшівське музичне товариство, стає його першим головою і зберігає тісний зв’язок з цією організацією протягом кількох десятиріч. Але його «улюбленим дітищем» протягом останніх 20 років була міжнародна конференція «Musica Galiciana», матеріали якої публікувались у об’ємних томах.

 

09.08.2016