Стіна, яку успішно розікрали

«Чиновники Івано-Франківської обласної держадміністрації привласнили 5 мільйонів бюджетних коштів, з виділених на будівнивництво фортифікаційних споруд в зоні АТО», — таку заяву оприлюднив наприкінці липня Департамент захисту економіки Національної поліції. У головних фіґурантів справи тривають обшуки. Серед підозрюваних осіб, за інформацією «Z», — один із заступників голови ОДА Олега Гончарука.

 

Волонтери скаржилися, що організація будівництва фортифікацій на «франківському» відтинку була найгіршою

 

Нагадаємо, що будівництво фортифікацій на сході України ініціювали наприкінці 2014 року, коли становище у прифронтовій зоні більш-менш угамувалося. Йшлося про три лінії оборони, які мали б стримати можливий наступ проросійських бойовиків або й реґулярної російської армії. Згідно із задумом уряду, будівництво фортифікацій розподілили між українськими областями. Однак ідея ця в процесі реалізації зазнала фіаско — через півтора року правоохоронні органи взялися розслідувати, куди поділись 600 мільйонів гривень, які встигли виділити з державного бюджету на ці потреби.

 

Івано-Франківщина, як і інші реґіони, дістала тоді свою частину роботи зі зведення фортифікаційних споруд в зоні АТО. У районах області почали формувати будівельні бриґади. Під той час саме здійснювали мобілізацію, охочих їхати у бік фронту було небагато. Ще менше їх стало, коли із зони АТО повернулись перші бриґади, учасники яких розповіли про жахливі умови побуту: не вистачало води, харчів, якість будівельних матеріалів була поганою. І все це на тлі постійних обстрілів. Улітку 2015 року Івано-Франківська область була серед гірших за темпами виконання робіт. Ось як прокоментував побачене в зоні АТО тодішній голова Івано-Франківської обласної ради Василь Скрипничук:

«Хотілося попросити автомат у хлопців з Пісків і когось там перестріляти з тих, хто займається організацією роботи. Дуже часто організаторів роботи нема на місці, а фотографуватися є кому».

 

Одне слово — у зведенні фортифікаційних споруд Івано-Франківська область поставила ставку на волонтерство і патріотизм прикарпатців. Хоча інші області відразу пішли шляхом залучення професійних будівельних бриґад. Ближче до осені 2015 року ситуацію з фортифікаційними спорудами вдалось вирівняти, і поступово цю тему почали забувати. Однак вже у вересні 2015 року «Правий сектор» оприлюднив гучну заяву, на яку, втім, мало хто звернув увагу. Процитуємо:

 

«Голова Івано-франківської ОДА Олег Гончарук та заступники Сергій Басараб і Володимир Кушнір створили "бізнес-центр", що прикриває схему відкачування державних коштів та займається вимаганням з підприємців надання коштів і волонтерської допомоги для будівництва фортифікаційних споруд на Сході України. При цьому не можемо скрити факт, що генпідрядник ПП "Брати КІП" виграло тендер на будівництво цих споруд, для чого й були виділені державні кошти Міністерства оборони у розмірі близько 2,3 млн., виконання робіт покладено на субпідрядників ТОВ "Глобалкарпати-еко" та держлісгоспи області. Незважаючи на це, з апарату ОДА вимагали від районних адміністрацій надавати людей для будівництва, а також шукати на місцях кошти, щоб розрахуватись з будівельниками. Публікуючи це повідомлення, ставимо собі за мету домогтися покарання та відставки чиновників, задіяних у відмиванні "грошей на крові", та повернення коштів державі і підприємцям».

 

Після низки критичних відгуків чиновники прикарпатської облдержадміністрації почали часто їздити у бік фронту й хвалилися високоякісними роботами

 

Як стало відомо пізніше, Департамент будівництва, ЖКГ, містобудування та архітектури Івано-Франківської ОДА на підставі здійснення закупівлі в одного учасника уклав угоди на будівництво в зоні АТО оборонних споруд. Зокрема, ПП «Брати КІП» отримало 28,8 млн., а пізніше ще 9,47 млн. гривень на зазначені потреби. Сьогодні ці угоди, а також декілька десятків угод, які уклало ПП «Брати КІП» з різними суб'єктами господарювання, є предметом розслідування, яке провадить Військова прокуратура Західного реґіону. Як вдалося з'ясувати слідчим, ПП «Брати КІП» здійснило закупівлю матеріалів (залізобетонні плити, лісодеревину) на 17 млн. грн. й уклало договори субпідряду з ТОВ «Глобалкарпати-Еко».

 

Головною скаргою прикарпатських будівельників, які працювали на будові, була низька якість лісодеревини. У лісовому господарстві області ці закиди відкидають. Зі слів заступника начальника Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства Романа Варварука, з лісгоспів області вислали 6 тисяч 800 кубометрів лісопродукції та 720 кубометрів пиломатеріалів. І то висилали лісопродукцію відповідно до технічних параметрів, які відповідали заявкам. Про те, що якісний прикарпатський ліс доїжджав у зону АТО, розповів волонтер Юрій Федоровський.

«На жаль, корупція в нашій країні ніде не ділася, те, з чого мали будувати укріплення, тобто каліброване дерево, успішно продавалось по тисячі гривень за кубометр місцевим, а на захист наших бійців привозилось криве патиччя, з якого навіть стидно паркан городити», — написав чоловік у соціальній мережі 18 червня 2015 року.

 

Про те, що ліс забракували, каже й Микола Проців, керівник ПП «Брати КІП», яке керувало будівництвом укріпрайонів в АТО.

«Ліс був. Тому що змінювали проекти. Замовлення були одні, другі, треті. А лісу поїхало скільки туди насправді треба було. Там через щось забракували той ліс. Забракували, що він там щось не підходить», — визнав Микола Проців.

 

ОДА хвалилася, що будівельників стало навіть на будівництво каплички

 

До слова, тоді Микола Проців працював на посаді голови Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області, однак був звільнений через 4 місяці роботи.

 

Уваги заслуговує і ТОВ «Глобалкарпати-Еко». За даними ЄДРПОУ, засновником цієї фірми є Ющенко Сергій Олександрович, зареєстрований у м.Костянтинівці Донецької області. Цікаво, що основним видом діяльності цього підприємства є гуртова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням. Засновник підприємства довший час працював помічником народного депутата (V, VI скликань) Сергія Андроса (Партія реґіонів). Роль цієї фірми у зведенні фортифікаційних споруд ще належить з'ясувати слідчим. Паралельно їм доведеться перевірити десятки фірм, на які скеровувались кошти від ПП «Брати КІП». До речі, в матеріалах розслідування ці кошти називаються «безпідставно перерахованими грошовими коштами».

 

Тож 21 липня 2016 року Департамент захисту економіки Нацполіції України опублікував сенсаційне повідомлення щодо цієї справи. «Оперативники Управління захисту економіки (УЗЕ) у Івано-Франківській області викрили корупційну схему чиновників ОДА. Під час будівництва фортифікаційних споруд у Донецькій області вони привласнили понад 5 мільйонів гривень з бюджету. До схеми також були залучені і комерційні структури, через які в подальшому їх і "відмили". Бюджетні кошти через фіктивні фірми переводились у готівку, яка розподілялась між всіма учасниками схеми», — йдеться у повідомленні.

 

Правоохоронці також повідомили, що здійснюються обшуки у головних фіґурантів справи. Під час обшуків виявили не лише документи, печатки суб'єктів господарювання та паспорти фізичних осіб, а й зброю, набої до неї та ґранати. Тобто, крім покарання за економічні злочини, учасникам схеми загрожує ще й відповідальність за статтею 263 ККУ «Незаконне поводження зі зброєю». На жаль, офіційно прізвища не називаються, але, за нашими даними, серед підозрюваних фіґурує один із заступників голови ОДА, якого раніше звинувачували члени «Правого сектору».

 

Чи дадуть правоохоронцям з'ясувати всі обставини справи і притягти винних до відповідальності? Те, що немає гучних затримань, будить підозру про бажання «спустити справу на гальмах». Кримінальне провадження щодо будівництва фортифікаційних споруд кидає тінь на голову Івано-Франківської ОДА Олега Гончарука. Навряд чи він міг не знати про справи, які провадять його заступники. До того ж будівництво фортифікаційних споруд перебувало на контролі уряду. Тому варто говорити не лише про кримінальну, а й про політичну відповідальність осіб, причетних до цієї справи…

 

02.08.2016