У першому турі виборів генсека ООН переміг екс-прем'єр Португалії.

Антоніу Гутерреш, котрий нині є Верховним представником організації у справах біженців, отримав найкращі результати в рейтинговому голосуванні 15-и країн-членів Ради Безпеки ООН.

 

 

Друге місце посів колишній президент Словенії Данило Тюрк, третє – генеральний директор ЮНЕСКО Ірина Бокова з Болгарії, четверте місце поділили між собою колишній міністр закордонних справ Сербії Вук Єремич і чинний глава МЗС Македонії Срджан Керім.  Колишня прем'єр-міністр Нової Зеландії Гелен Елізабет Кларк посіла лише п'яте місце  – повідомила інформаційна аґенція Reuters. На шостому місці – відразу три претенденти: міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак, міністр закордонних справ Аргентини Сюзанна Малкорра і куратор програми кліматичних змін Коста-Ріки Крістіана Фіґерес.

 

Голосування проходило в четвер, 21 липня, в Раді Безпеки ООН за зачиненими дверима. Мета першого відбіркового туру – виявити симпатії членів Радбезу, щоб в подальшому скоротити довгий список кандидатів на посаду генсека, який наразі складається з 12 осіб.

 

Процедура голосування буде повторюватися доти, допоки один з кандидатів не отримає підтримку всіх членів Ради. Після цього пройде формальне відкрите голосування, і кандидатуру буде винесено на затвердження Генеральної Асамблеї ООН.

 

Отже фаворитом перегонів залишається португалець Гутерреш. Уряд Португалії він очолював з 1995-го до 2002-го року. З 2005 року він обіймає посаду Верховного комісара ООН у справах біженців.

 

Генеральний секретар обирається строком на п'ять років з можливістю переобрання. Термін повноважень чинного генсека ООН Пан Ґі Муна, котрий 2007 року змінив на цій посаді Кофі Аннана, закінчується 31 грудня цього року. 

22.07.2016