Україна та Канада підписали угоду про вільну торгівлю.

 

Україна та Канада підписали угоду про вільну торгівлю.

 

Від України документ підписав перший віце-прем'єр-міністр і міністр економічного розвитку та торгівлі Степан Кубів, від Канади – міністр міжнародної торгівлі Христя Фріланд. У церемонії взяли участь прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, президент України Петро Порошенко, прем'єр Володимир Гройсман, інформує прес-служба уряду.

 

Згідно з інформацією Мінекономіки, переговори провадилися із 2009 року – поки їх не завершила група на чолі з торговим представником України Наталією Микольською. Після шести раундів переговорів 14 липня 2015 року переговори було завершено, а текст угоди – парафовано.

 

“Угода з Канадою є першою угодою з країною північноамериканського регіону, що охоплює ринок такого масштабу. Угода України з Канадою є додатковим фактором включення України в глобальний ланцюг виробництва товарів з доданою вартістю у контексті укладання майбутньої Угоди про ЗВТ між Канадою та ЄС”, – заявив Кубів.

 

Основний зміст угоди охоплює положення щодо торгівлі товарами, правилами походження, сприяння торгівлі, праці, технічних бар'єрів, державних закупівель, інтелектуальної власності, врегулювання суперечок, навколишнього середовища, санітарних та фітосанітарних заходів.

 

Угода дозволить диверсифікувати торгові потоки з України та залучити канадські інвестиції в Україну. Позаяк Канада відкриває свій ринок для українських товарів на 99%, український бізнес зможе скористатися безмитним доступом на новий ринок. Відповідно до угоди, українські підприємці отримають підтримку у виході на канадський ринок, зокрема через проект CUTIS (Canada – Ukraine Trade and InvestmentSupport project).

 

11.07.2016