По обидва боки ґрат

Suum cuique, і не знати, що гірше — ходити з торбою і жебрати чи сидіти в цюпі і думати, що ж далі буде?

 

Тарифи тижня

 

 

Спочатку посполитих довго годували тезою про те, що раз вони хочуть до Європи, то й мусять грати за тамтешніми правилами гри. Одним з пунктів тих правил є, на думку влади, оплата житлово-комунальних послуг в тих самих розмірах, як в Амстердамі чи Берґені. Громадяни України з таким твердженням погоджувалися, але лише за умови, що і зарплати у них стануть, як у голландців чи норвежців. Втішена поступливістю народу влада потроху підвищувала те, що називається «комірне», а з 1 липня запровадила оплату за блага цивілізації, від якої десь під кінець року суттєво збільшиться кількість інфарктів на душу населення.  

 

За офіційною версією, послуга з централізованого гарячого водопостачання та опалення зросла майже вдвічі через встановлення єдиної ціни на газ для населення і підприємств теплокомуненерго на рівні 6,8 тис. грн за тисячу кубометрів. В Кабінеті Міністрів з цього приводу рекомендують не перейматися, а голова уряду Володимир Гройсман пообіцяв, що середньостатистична сім'я більше, ніж 10–15% від власного місячного бюджету за «комуналку» платити не буде. Допоможе українцям державна субсидія, на яку виділили додатково 40 млрд гривень. Паралельно порахували розумні люди не з Кабміну, що за субсидіями мали б звернутися десь три чверті українських власників квартир і приватних будинків.

 

Про тарифи докладно написано на сайті профільної комісії. А телефон швидкої медичної допомоги — 103.

 

Добробат тижня

 

 

Будь-яка подія, в якій взяли участь українські прокуратура, суди та й уся правоохоронна система, варта екранізації. І це може бути як трагедія, так і комедія, але найкраще підійшла би буфонада. У випадку із запровадженням у клітку в залі судових засідань одного з творців добровольчого батальйону «Айдар» Валентина Лихоліта вистачало і першого, і другого, і третього.

 

Бійця АТО з позивним Батя «запакували» за підозрою в організації бандформування, розбійних нападах та викраденні людей. Так добровольчий батальйон став бандою, провадження воєнних дій — розбоєм, взяття в полон сепаратистів — кіднепінґом. До такої думки дійшли кілька народних депутатів і братів по зброї самого Баті. Перше в суді була штовханина, потім перекрили Хрещатик і врешті-решт до храму Феміди приїхав Генеральний прокурор Юрій Луценко.

 

На проміжному фініші маємо взяття Лихоліта нардепами на поруки, заяву прокурора Головної військової прокуратури ГПУ Андрія Філюка, що «...процес з правової сфери перемістили в політичну. Використовують зал суду для певних своїх політичних амбіцій, для свого піару», і думку Луценка про те, що Верховна Рада має у другому читанні ухвалити закон щодо скасування відповідальності учасникам АТО на будь-якій стадії досудового або судового слідства за злочини, не пов'язані з особливо тяжкими злочинами проти особи. 

 

Юрій Віталійович вже обпікся на лобіюванні «закону Савченко» і тепер мусить добирати слова.

 

Комуністи тижня

 

 

Привид, який півтора століття швендяв Європою, має серйозні проблеми в Україні. Компартію заборонили, але справа її, якщо не живе, то животіє. У цьому переконують спеціалісти СБУ. Ця серйозна установа повідомила:

«Співробітники СБУ отримали інформацію, що представники забороненої в країні комуністичної партії, зокрема колишній народний депутат від КПУ Алла Александровська та її син Олександр, який переховується в Росії, намагаються підкупити керівництво та депутатів місцевих рад реґіону для прийняття на сесіях звернень до парламенту та президента щодо змін до Конституції з питань федералізації. За підписи під документом комуністи пропонували 9 тисяч доларів США».

 

У лексиконі медій з'явився термін «тиха федералізація», яку потихеньку просувала товариш Александровська, а всі зацікавлені втішилися від уточнення службистів в контексті діяльності комуністки — ФСБ, за даними СБУ, «виділила на підкуп депутатів в декілька разів більшу суму, але комуністи привласнили значну частину грошей».

 

Поки син ховається в Росії, маму «закрили» на два місяці. Тим часом головний комуніст Петро Симоненко таки сновигає Європою (останній раз вигулькнув у Швейцарії) і розповідає про звірства хунти та громадянську війну. Його СБУ поки що не турбує.

 

Санітар тижня


 

За чотириста з невеликим хвостиком тисяч гривень можна купити середньої якості автівку, а можна ці гроші витратити цікавіше. Так і вчинив головний санітарний лікар України Святослав Протас, коли вніс 413 440 грн. застави, щоб не сидіти в камері.

 

Детективи Національного антикорупційного бюро України затримали чиновника-ескулапа за підозрою в організації схеми з розкрадання 400 тис грн бюджетних коштів.

 

З приводу затримань корупціонерів у білих халатах Володимир Гройсман казав, що «сядете, аж загуде за вами», а міністр внутрішніх справ Арсен Аваков тішився так, ніби особисто спіймав батальйон серійних маніяків.

 

Поки що Протас не за ґратами, має закордонні паспорти, в прокуратурі бояться, що втече за кордон. Головне ж у цій справі те, що «санепідеміологія» завжди була «слизькою» і корупції в цій сфері вистачало ще за часів Союзу. Тепер з неістотних, на перший погляд, чотирьохсот штук компетентні органи почнуть чистити ці стайні. Якщо вистачить натхнення.

04.07.2016