У Молдові запроваджено всенародні вибори президента.

Парламент країни в четвер, 23 червня, ухвалив в останньому читанні поправки до Кодексу про вибори, змінивши порядок обрання глави держави.

 

                                   Ніколае Тімофті

 

За внесення поправок виступило 55 депутатів зі 101 – повідомив молдавський інформаційний портал Publika. Опозиційні соціалісти не взяли участі в голосуванні.

 

Відтак за кандидатуру президента голосуватимуть всі повнолітні громадяни країни, а не тільки депутати парламенту, як це було досі.

 

Згідно з ухваленими поправками, висувати свою кандидатуру на найвищу державну посаду зможе особа, котра досягла 40-річного віку, котра проживала в Молдові протягом щонайменше останніх десяти років і володіє державною мовою.

 

У бюлетені для голосування буде міститися мінімальна інформація про кандидатів. «У виборчих бюлетенях будуть тільки ім'я і прізвище, а також політична приналежність кандидата. Це для того, щоб забезпечити рівні права для всіх кандидатів. Оскільки Венеціанська комісія звернула увагу на те, що у одного кандидата може бути багатша біографія, ніж у іншого. Кількість необхідних для реєстрації кандидата підписів залишилася колишньою – 15 тисяч. Ми також постановили, щоб їх не було більше 25 тисяч. Ми не хочемо, щоб виникли ситуації, коли один з кандидатів навмисно збере 150 тисяч підписів, і таким чином, інші претенденти не зможуть заручитися підтримкою громадян», – розповів у коментарі для журналістів депутат від Демократичної партії Молдови Сергій Сирбу.

 

За новими правилами, вибори повинні будуть проходити за 30 днів до закінчення терміну мандата чинного президента. Перші загальні вибори глави держави відбудуться в Молдові 30 жовтня цього року. Згідно з документом, виборча кампанія почнеться 1 вересня.

 

Термін повноважень чинного президента Ніколае Тімофті, обраного в 2012 році, закінчився ще 16 березня поточного року. Проте депутати після кількох спроб так і не змогли обрати наступного главу держави в парламенті. 

23.06.2016