Майже половина росіян (46%) цього літа не поїдуть відпочивати.

Про це свідчать результати опитування Левада-центру.

 

 

Частка тих, хто відмовився від літнього відпочинку, порівняно з 2015 роком зросла на 7 процентних пунктів. Це найвищий показник у цьому тисячолітті.

 

20% респондентів на питання, де вони будуть відпочивати, відповіли, що залишаться вдома й візьмуться до своїх справ. 26 відсотків навіть не мають наміру брати відпустку.

 

Про плани поїхати на дачу заявлено від 21% респондентів (останні два роки про це говорили 22%), в інше місто або село в Росії збираються, як і рік тому, 7% росіян, на Чорноморське узбережжя Кавказу – 5%, до Криму – 4% (рік тому було 5%). При тому 74% опитаних повідомили, що ніколи не були в Криму, і 59% заявили, що не збираються цього робити найближчими роками.

 

За кордон цього літа планують поїхати лише три відсотки росіян (минулого року – 6%). Хоча в анкеті пункт «за кордон» не охоплює колишніх республік СРСР. Тож ще по одному відсотку (окрім згаданих трьох) заявили про плани поїхати в Балтію або інші республіки колишнього Радянського Союзу.

 

16% респондентів заявили, що наразі не вирішили, де літуватимуть цього року.

 

Опитування перепроваджено 27–30 травня 2016 року за репрезентативною всеросійською вибіркою міського та сільського населення серед 1 600 осіб віком 18 років і старших у 137 населених пунктах 48 реґіонів РФ. Дослідження провадилося вдома у респондента методом особистого інтерв'ю. Статистична похибка не перевищує 3,4% для показників, близьких до 50%.

07.06.2016