Лідерів ісламської партії Таджикистану засудили на тривалі терміни.

Так завершився один з найгучніших судових процесів у пострадянській республіці проти активістів забороненої віднедавна в країні опозиційної Партії ісламського відродження Таджикистану. Процес був закритим і проходив в умовах найсуворіших заходів безпеки.

 

 

На лаві підсудних перебували 16 осіб, у тому 13 членів вищої політичної ради партії. Суд в Душанбе у четвер, 2 червня, виніс остаточний вирок. До довічного ув'язнення засуджено Саїдумара Хусайні та Махмадалі Хаїта – заступників лідера Партії ісламського відродження Таджикистану. Ще 14 активістів отримали від 15 до 28 років в'язниці, повідомив таджицький інформаційний портал ASIA-Plus.

 

Серед підсудних єдина жінка – 44-річна Зарафо Рахмоні, член політради і президії партії. Суд виявив до неї певну «поблажливість», засудивши лише до двох років позбавлення волі.

 

Всі підсудні були затримані у вересні минулого року, відразу ж після завершення операції проти збройного угруповання колишнього заступника міністра оборони Таджикистану генерала Абдухаліма Назарзоди, звинуваченого в спробі військового заколоту.

 

Процес розпочався у лютому цього року. Підсудних обвинувачувано в тяжких злочинах, таких як вбивство, тероризм, екстремізм, спроба державного перевороту, спроба повалення конституційного ладу тощо. При тому коментувати деталі справи для ЗМІ слідчі органи відмовляються, обґрунтовуючи це тим, що кримінальні справи проти членів Партії ісламського відродження Таджикистану оголошені таємними.

 

«Це був замовний, політичний процес. Політичний фарс. Жодне наше клопотання не було прийняте, жодної очної ставки, жодного доведеного обвинувачення. Рішення заздалегідь було ухвалене», – поскаржився пресі адвокат підсудних Джамшед Єров.

 

Тим часом лідер Партії ісламського відродження Таджикистану Мухіддін Кабірі полишив Таджикистан ще навесні минулого року, відразу після парламентських виборів. За даними МВС Таджикистану, він переховується в одній з країн Європейської Унії.

02.06.2016