Киргизстан і Таджикистан підписали мирний протокол.

У Киргизстані оголошено національну жалобу за громадянами, які загинули на киргизько-таджицькому кордоні. 

 

 

Киргизстан та Таджикистан підписали у понеділок, 19 вересня, спільний протокол зі забезпечення миру та стабільності на прикордонних територіях. Про це повідомив киргизький інформаційний портал Manas із покликом на заяву голови киргизького Держкомітету нацбезпеки (ДКНБ) Камчібека Ташиєва. 

 

З киргизького боку протокол підписав сам Ташиєв, з таджицького – голова ДКНБ Таджикистану Саймумін Ятімов.

 

Ташиєв назвав підписання документа «ще одним кроком до миру, який поступово відновлюється на кордоні». Також він додав, що створена двома сторонами спільна комісія з розслідування нещодавнього збройного нападу на киргизько-таджицькому кордоні продовжить свою роботу 20 вересня.

 

Нагадаємо, що конфлікт на киргизько-таджицькому кордоні зі застосуванням зброї розпочався 14 вересня. Він призвів до смертей та поранень з обох боків. Сторони звинуватили одна одну у збройній аґресії.

 

За даними МОЗ Киргизії, внаслідок збройних сутичок загинуло 59 людей, поранено 164 особи. У МНС республіки повідомили, що в Баткенській області, за попередніми даними, знищено або спалено 294 житлові будинки й об'єкти інфраструктури. Зі зони конфлікту евакуйовано понад 136 тисяч громадян. 19 вересня у Киргизстані оголошено національну жалобу за громадянами, які загинули на киргизько-таджицькому кордоні. 

 

Заступник міністра закордонних справ Таджикистану Содік Імомі заявив, що в ході збройного конфлікту на кордоні з Киргизстаном загинув 41 громадянин Таджикистану.

 

Наразі Киргизія та Таджикистан дотримуються домовленостей про припинення вогню та відводять важку техніку від лінії кордону.

19.09.2022