Родичі вбитої російським вояком родини з Гюмрі подали позов до Росії.

Вони вважають російську державу причетною до злочину, оскільки вона взяла на військову службу людини з явними психічними відхиленнями.

 

 

Нагадаємо, що вбивство родини Аветісян у Гюмрі було скоєно 12 січня минулого року. Жертвами стали шестеро людей, ще одна дитина пізніше померла в лікарні. За підозрою у вбивстві був затриманий рядовий Валерій Пермяков, який проходив строкову службу на російські базі у Вірменії. Він визнав свою провину, хоч заявив, що не збирався нікого вбивати, а хотів лише пограбувати будинок.

 

Клопотання позивачів озвучив їхній адвокат Арамазд Ківірян. Він представив коротко скоєний злочин:  попереднє переведення Пермякова до Вірменії, його поведінку і численні самовільні залишення частини, дезертирство зі зброєю, вбивство членів родини Аветісян, спроба незаконного перетину кордону. У клопотанні звертається увага на велику часову різницю між безпосереднім виявленням факту дезертирства і передачею інформації про це вірменській стороні. Підкреслюється, що, згідно з результатами експертизи, на службу за кордон було скеровано людину, яка страждає не певні розумові відхилення. Більш того, будучи в курсі зазначених проблем, військове керівництво підсудного не заборонило видати йому табельну зброю. Тож, як підсумував адвокат, командування російської бази, фактично, допустило низку порушень.

 

У цивільному позові родичі сім'ї Аветісян вимагають від російської держави виплатити їм компенсацію на суму 450 тисяч євро. Вона була розрахована за кількістю жертв – 50 тисяч за кожного дорослого члена сім'ї та 200 тисяч за двох убитих дітей – повідомив вірменський інформаційний портал News.am.

 

У Росії Пермякова вже засудили до 9 років за дезертирство і викрадення зброї. Суд у справі про вбивство проходить у Вірменії з грудня минулого року.

27.05.2016