Таджики надали своєму президентові монарші повноваження.

Згідно з поправками до Конституції чинний глава держави Емомалі Рахмон зможе правити довічно і навіть передати владу у спадок.

 

 

22 травня у Таджикистані було проведено референдум щодо внесення змін до Основного закону країни.  Згідно з інформацією Центральної виборчої комісії Таджикистану, 41 запропонована владою законодавча зміна здобула підтримку 94,5% виборців – повідомила інформаційна аґенція Asia-Plus.

 

«За поправки проголосували 3 мільйони 814 осіб або 94,5% голосувальників. Проти - 134 тисячі 171 особа або 3,3%. Явка становила 92%», – повідомив глава ЦВК Бахтієр Худоєрзода.

 

 Поправки передбачають, зокрема, усунення межового терміну перебування на посаді для самого Рахмона, а також зниження віку для обрання президентом з 35-и до 30-и років. Остання зміна уможливлює з наступного року обрання на президентську посаду сина Рахмона, Рустама Емомалі, котрому зараз 29 років.

 

Серед новацій є також заборона формування партій на основі релігії. Цей пункт дозволить президентові ефективніше боротися з ісламською опозицією.

 

Нагадаємо, що Емомалі Рахмон керує Таджикистаном майже чверть століття. Критики його режиму стверджують, що за останні роки його правління зросло нехтування релігійними свободами, посилився тиск на громадянське суспільство, стрімко зменшився рівень політичного плюралізму.

23.05.2016