Посол України в ЄС підтвердив, що Унія міркує про перенесення безвізового режиму.

Голова представництва України при ЄС Микола Точицький підтвердив, що країни Європейського союзу обговорюють можливість перенесення введення безвізового режиму для України.

 

Про це Точицький сказав у інтерв’ю "Європейській правді".

 

За його словами, фактор міграційної кризи може впливати на швидкість прийняття рішення щодо України. Як зазначив посол, йдеться про ініціативу Єврокомісії створити процедуру, яка дозволить переглядати рішення про безвізовий вже після того, як воно ухвалене.

 

"Є країни ЄС, які вважають, що спочатку потрібно внести ці зміни, а вже потім надавати безвізовий Україні", – сказав Точицький.

 

При цім посол застеріг Унію не йти на такі кроки. "Якщо це станеться, Євросоюз може втратити надійного партнера на своєму східному кордоні", – зазначив амбасадор.

 

"Якщо українці побачать, що попри все зроблене державою, попри те, що українці виконали всі свої зобов’язання, Євросоюз не виконує свої обіцянки і не надає безвізовий, то це, на жаль, буде негативно трактуватися в Україні", – додав він.

 

Натомість міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає обговорення "безвізового" відтермінування бздурами. "Усі ці розмови про можливе перенесення набуття чинності безвізового режиму або про появу окремих історій – я вважаю, що все це нісенітниця. Тому що є принципи ЄС. Згідно з ними, країна, що виконала всі умови, повинна отримати свої преференції. Невиконання цього стане порушенням принципів ЄС і ударом по його репутації", – заявив Клімкін, за повідомленням "УП".

 

20.05.2016