Щоб повернути аеропорт до життя, потрібно понад 150 млн євро.

Учора, 19 травня, у Тернополі стартував міжнародний інвестиційний форум «Тернопільщина Invest-2016», на якому, зокрема, говорили і про місцевий аеропорт, пише Галас.

 

За минулий рік з тернопільського летовища відправили лише 48 пасажирів. Аеропорт прийняв 29 рейсів, а комунальне підприємство «Фірма Тернопіль-авіаавтотранс» від господарської діяльності отримало 150 тис. грн доходів, з яких 90 тис. грн – від авіаційної діяльності.

 

Протягом останніх 10-ти років у розвиток підприємства не вкладалися цільові кошти. За рахунок коштів, які виділялись відповідно до чинних обласних програм розвитку аеропорту, погашалась лише кредиторська заборгованість підприємства за попередні роки.

 

У проекті відновлення аеропорту визначено першочергові заходи – відновлення злітно-посадкової смуги та освітлення,  закупівля автотранспорту та реконструкція двох пасажирських терміналів.

 

Щодо коштів, то кожен інвестор може розраховувати по-різному. Однак за розрахунками, які провели тернопільські науковці, потрібно щонайменше 158 млн. євро, зазначають у прес-службі Тернопільської ОДА.

 

Аеропорт «Тернопіль» належить до класу «Г».Пропускна спроможність – 50 пас/год. Після передачі у 2001 році  авіапідприємства з державної в комунальну власність Тернопільської обласної ради практично призупинились регулярні авіаційні перевезення.

 

Зараз тут виконуються лише чартерні перевезення.

20.05.2016