Руслан Марцінків і базарний патріотизм

Міський голова Івано-Франківська «свободівець» Руслан Марцінків відзначається щораз гучнішими і, даруйте, дикуватими заявами. В березні цього року він відкрився як гомофоб, коли заявив, що «геї не можуть бути патріотами». А вже в квітні «засвітився» у якості расиста, коли публічно звернувся до директора центрального ринку міста з проханням «щось придумати», аби українці мали привілеї щодо отримання торгових місць, бо зараз ринок «схожий на Шанхай». 

 

Марцінків на центральному ринку Івано-Франківська

 

Власне оця сентенція про необхідність ввести обмеження у доступі до торгових площ за національною ознакою (в даному випадку йдеться про вихідців із Середньої Азії) і привернула до себе найбільшу увагу. А тим часом питання «для чого Марцінків ходив на ринок?» залишалося відкритим. Та ми знаємо на нього відповідь: міський голова Івано-Франківська вирішив домовитися зі скандально-відомим орендарем комунальних площ базару й залишити того у спокої аж до 2022 року.   

 

Центральний продуктовий ринок це «яблуко роздору» у новітній історії Івано-Франківська. Складно знайти інший актив, за який би велась така відчайдушна боротьба з середини 90-х років до нашого часу. Івано-Франківськ у цьому сенсі не відрізняється від інших обласних центрів, в яких центральні ринки були взяті під контроль кримінальними угрупованнями. В Івано-Франківську величезний продуктовий ринок у самісінькому центрі міста контролює ТзОВ «Торговий сервіс». Власником цієї фірми є колишній депутат Івано-Франківської міської ради від Партії регіонів Ігор Халаменда, також відомий у кримінальних колах за прізвиськом «Бура».

 

Війна за ринок

 

Щоб зрозуміти суть конфлікту навколо продуктового ринку необхідно провести невеличкий екскурс в історію. У 2006 році на виборах міського голови переміг Віктор Анушкевичус. Звісно, новий очільник міста не міг оминути увагою центральний продуктовий ринок. Він заявив, що від роботи ринку місто практично не має жодного зиску і спробував укласти орендну угоду з іншою фірмою. Далі події розвивались у скандально-кримінальному напрямку. В Ігоря Халаменду стріляли невідомі, в той час як він сам при свідках погрожував Анушкевичусу вбивством. У місті панувала атмосфера страху. Сторони лякали одна одну перетворенням міста на кримінальне Чикаго. Ситуацію «розрядило» вбивство надвірнянського бізнесмена Володимира Олійника, який був власником фірми ТД «Горгани», що планувала стати новим орендарем ринку. Таким чином у війні за контроль над ринком переміг Ігор Халаменда за підтримки своїх однопартійців від Партії регіонів. Віктор Анушкевичус був змушений погодитись на збереження статусу-кво. Щоправда, судова війна тривала ще кілька років.

 

Повстання торговців

 

Після подій на Майдані відбулась ще одна спроба змістити одіозного регіонала. Цього разу виклик «Бурі» кинув молодий підприємець, який працював на ринку у м’ясному відділі. Чоловік на хвилі революційних подій мобілізував частину торговців, які прийшли до міської та обласної рад вимагати змін. До директора ринку навідались представники «Правого сектора», які змусили його відмовитись від оренди ринку.

 


Кадр з відео, де на вимогу повсталого базарного люду директор ринку Ігор Дутка став на коліна. Поруч дошка, на якій працівники його офісу записували, за що і скільки повинні сплачувати підприємці

 

Влада підтримала «волю народу» і розірвала договір оренди. Підприємці масово пішли в міліцію писати заяви зі звинуваченнями на адресу «Бури». Головним закидом було те, що, крім офіційних проплат, він здирав з торговців ще й неофіційні побори. Здавалось, що цього разу Халаменда вже не втримає контроль над ринком, однак стрімкий кавалерійський наскок захлинувся. «Ініціатор повстання» зник з поля зору ЗМІ, стоси паперів із заявами проти Халаменди ймовірно давно трухлявіють в архівах поліції, а влада, хоч і формально підтримала протест, але не зробила жодних реальних кроків, щоби змінити керівництво ринку і повернути його у комунальну власність.

 

Після вгамування «революційної хвилі» наступив черговий етап судової боротьби. «Торговому сервісу» було нескладно довести суддям, що відмова від оренди ринку була здобута активістами під тиском. Відтак, рішення міської ради про скасування договору оренди суди визнали незаконним. «Торговий сервіс» є орендарем приміщень критого ринку до 2022 року.

 

Кримінальна поведінка

 

Варто зазначити, що Ігор Халаменда є фігурантом кримінальних справ не лише через бізнесові справи. У 2012 році «Мерседес» бізнесмена під час виїзду на Калуське шосе з другорядної дороги врізався у «Шкоду Октавію», в якій їхало п’ятеро людей. На жаль, не обійшлось без жертв. Але Ігоря Халаменду так і не притягнули до відповідальності за смертельне ДТП. Казали, що він кілька місяців переховувався від правоохоронців у Канаді. Хоча, ймовірно, це була лише версія «для преси».

 

Затримання Халаменди у лютому цього року

 

У поле зору вже нової поліції Ігор Халаменда потрапив у лютому 2016 року. Ролик з переслідуванням авторитета поліцією став хітом за кількістю інтернет-переглядів. Але в суд Халаменда не з’явився, а його представники повідомили, що їхніх підзахисний лікується в Ізраїлі.

 

Публічна зустріч

 

Анонс про похід міського голови «свободівця» Руслана Марцінківа на центральний продуктовий ринок сам по собі став сенсацією. Опоненти мера заговорили про бажання нової міської влади «віджати» ринок у Халаменди на користь структур скандального львівського бізнесмена, політика, сірого кардинала ВО «Свобода» Ігоря Кривецького, у якого теж є прізвисько – «Пупс». Щоправда, подальший перебіг подій спростував цей здогад.

 

Руслан Марцінків прийшов на ринок, де його зустрів  депутат міської ради Ігор Саварин (фракція «УКРОП»). Цей чоловік є директором фірми «Галичинабудінвест», співзасником якої виступає власне сам Ігор Халаменда. Ймовірно, Ігор Саварин виконав роль посередника в організації зустрічі, бо  після кількох хвилин очікування Ігор Халаменда таки з’явився на торгових рядах у супроводі директора ринку та охоронців.

 

 

Зустріч тривала трохи більше 10 хвилин. Марцінків почав з того, що на ринку потрібно навести порядок. На думку мера, ринок потрібно розвивати на зразок київської «Бесарабки». Ігор Халаменда відповів, що він підготувався до зустрічі з мером і показав йому передпроектні напрацювання планованих на ринку робіт.

 

Власне під час цієї розмови міський голова Франківська й зауважив, що ринок є продуктовим і на ньому недопустимо торгувати товарами промислової групи. Але головна фраза була про те, що пріоритетне право торгівлі на ринку мають мати українці. Від себе пояснимо, що власне «неукраїнці» здебільшого і торгують тут «товарами промислової групи».

 

Перерозподілу не буде

 

«Українці» це в даному випадку люди, які торгують городиною, продають молоко, сметану, яйця. І вимога про потребу надати їм преференції на ринку має своє підґрунтя. Ще давніше (за часів міського голови Зіновія Шкутяка) місто продало земельну ділянку, на якій розташовувався так званий «колгоспний ринок», де селяни мали можливість торгувати самі – без послуг перекупок. Після продажу землі торгові місця для селян замінили на торгові палатки, в яких стали торгувати вихідці з Центральної Азії (узбеки, киргизи). Вони продавали джинси та одяг, але на початку 2016 року тут почалося будівництво торгового центру. Відтак їх перемістили в ряди продуктового ринку, розташованого поряд. Такі перестановки на ринку викликали незадоволення селян, бо отримати торгове місце – це досить складне завдання як організаційно, так і в фінансово.

 

Марцінків крокує по "шанхаю"

 

Ігор Халаменда повідомив, що планує побудувати на місці торгових рядів підземних паркінг. Він погодився, що торгівлю на ринку варто впорядкувати, але міська влада повинна затвердити проект реконструкції. В свою чергу Марцінків закликав Халаменду не піднімати орендну плату та не створювати проблем для підприємців. При цьому міський голова підтвердив, що орендна угода з фірмою Халаменди діятиме до 2022 року. Міський голова неодноразово назвав Ігоря Халаменду «власником», хоча юридично він є орендарем. Крім того, якщо міська влада погодиться з планом реконструкції ринку від «Торгового сервісу», це означатиме, що Ігор Халаменда укріпиться тут назавжди. Адже при реконструкції «Торговий сервіс» отримає право власності на збудоване нерухоме майно.

 

Місто отримує копійки

 

В процесі базарної дискусії на задній план відійшла проблема економічної ефективності для міста діяльності ринку та фірми Ігоря Халаменди. Пригадуєте, попередній міський голова Віктор Анушкевичус обґрунтовував своє прагнення позбутись регіонала саме відсутністю надходжень до міського бюджету?

 

Як повідомив чинний міський голова Руслан Марцінків місто отримує від «Торгового сервісу» 32 тисячі гривень на місяць за оренду приміщень ринку. Нагадаємо, що ТД «Горгани» ще в 2007 році пропонувало 120 тисяч на місяць. Якщо врахувати, що «Торговий сервіс» орендує більше 14 тисяч квадратних метрів, то виходить, що оренда одного квадратного метра коштує тут Ігореві Халаменді 2,25 гривень. Для інформації зазначимо, що сьогодні оренда квадратного метра в офісному приміщенні в центрі міста коштує понад 100 гривень.  До того ж, приміщення критого ринку – це лише видима частина айсбергу, адже значна кількість підприємців торгує під відкритим небом.

 

Із землею ще цікавіша ситуація. Ринок займає кілька гектарів в самому центрі міста, але плату за землю орендар не вносить. Тобто, Івано-Франківськ щорічно втрачає мільйони гривень на земельній ділянці, де Ігор Халаменда заробляє незлі прибутки. І триває цей процес не роками, а десятиліттями.

 

Руслан Марцінків повідомив, що є домовленість з орендарем, що після завершення судових спорів він таки буде сплачувати за землю, якою користується. Мова йде про майже 3 мільйона гривень на рік. Але, чи ці домовленості будуть коли-небудь реалізовані, – велике питання.

 

 

Як бачимо, міська влада замість того, щоб боротися з кричущими порушеннями і безгосподарністю вирішила домовитись з бізнесменом з кримінальною репутацією. Ніхто ж не хоче, щоб Івано-Франківськ знову перетворився на кримінальне Чикаго…

 

 

21.04.2016