Прем'єр-міністр Киргизстану Темір Сарієв подав у відставку.

Цьому передував корупційний скандал з підтасуванням результатів тендеру щодо ремонту дороги в Іссик-Кульській області. Президент країни вже прийняв відставку.

 

 

 

«З огляду на зміну політичного клімату, неможливість продовження роботи в зв'язку з цим скандалом я був готовий продовжити боротьбу до кінця за інтереси держави і народу, але я не хочу бути в центрі скандалу і прийняв рішення піти», – наводить киргизький інформаційний портал K-News слова Сарієва, сказані ним на позачерговому засіданні уряду.

 

Скандал спалахнув після того, як міністр транспорту і комунікацій Киргизстану Аргинбек Малабаєв звинуватив Сарієва в тому, що той вплинув на результати тендеру щодо ремонту дороги Баликчи - Тамчи - Чолпон-Ата - Корумду на півночі країни. Тендер виграла китайська компанія LongHai, яка не мала ліцензії на проведення таких робіт в Киргизії. Малабаєв заявив, що Сарієв лобіював інтереси іноземної компанії.

 

Прем'єр Сарієв своєю чергою вніс подання президентові Алмазбекові Атамбаєву про відставку міністра транспорту. Атамбаєв же заявив, що «не бачить для цього підстав».

 

Спеціально створена тимчасова депутатська комісія з цього питання 9 квітня рекомендувала президентові Киргизстану відправити прем'єр-міністра у відставку, виявивши численні порушення в роботі Сарієва не тільки при проведенні цього тендера. Алмазбек Атамбаєв підписав указ про відставку прем'єр-міністра і цілого уряду республіки.

11.04.2016