Порошенко з Клімкіном запевняють, що Угода про асоціацію після референдуму продовжить діяти.

Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна продовжить виконувати Угоду про асоціацію з ЄС, не зважаючи на підсумки референдуму в Нідерландах, і покладається на те, що плебісцит мав консультативний статус.

 

Про це йдеться у зверненні Порошенка, проголошеному ним під час візиту до Японії.

 

"Хочу наголосити, що цей референдум, згідно з Конституцією і законодавством Нідерландів, має винятково консультативний характер. Отже, тепер слово за урядом, парламентом, політикумом Голландії. Впевнений, що стратегічно ця подія не є перешкодою на шляху України до Європи. Хочу відповідально заявити, що незважаючи на це, Україна продовжить втілювати в життя Угоду про асоціацію, забезпечить створення поглибленої та всеохопної зони вільної торгівлі з Євросоюзом, адже це – шлях до модернізації Української держави і зміцнення її незалежності", – заявив президент.

 

Петро Порошенко певен, що ініціатори референдуму цілили не в Україну, а в ЄС загалом. "Хотів би всім нагадати, що справжня мета організаторів референдуму – це не є Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Це є атака на єдність Європи, атака на поширення європейських цінностей. Про це також свідчить та дискусія, яка була розгорнута напередодні референдуму", – зазначив Порошенко.

 

Глава держави подякував усім, хто проголосував на підтримку асоціації, а також брав участь у промоції України в Нідерландах. "Наголошую: ми не звернемо зі шляху євроінтеграції. Україну, як і свободу, не спинити", – резюмував Петро Порошенко.

 

Натомість міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що результати референдуму не вплинуть на практичне застосування Угоди про асоціацію.

 

"З точки зору практичної імплементації зараз нічого не змінюється, угода застосовується, як і раніше, поки на тимчасовій основі. Так що ніхто не переживає жодним чином. І зона вільної торгівлі, секторальне співробітництво спокійно просуваються далі", – заявив Клімкін, за повідомленням аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

Міністр додав, що Україна співпрацює з Брюсселем на підставі чинних органів цієї угоди, і референдум на цей процес не впливає. "Таким чином, не потрібно вестися на певні спекуляції, що це може якось вплинути на практичну імплементацію угоди", – вважає Клімкін.

 

"Зараз євроінтеграцію України не зупинити, ми будемо рухатися цим шляхом", – додав він.

 

07.04.2016