Як у поганому кіно

Коли Квентін Тарантіно чи Ґай Річі запізнаються з деменцією, з'явиться фільм про сучасні українські реалії. Без патологій в мозку зрозуміти те, що відбувається зараз, — важко.

 

Арешт тижня

 

 

Корумпованого капітана поліції Макклоскі з «Хрещеного батька» застрелив мафіозі Корлеоне суто через бізнесові справи. Якби той коп мав стосунок до японських аґресорів, то останні секунди його життя були б іншими. Саме такий приклад з класики кінематографа спадає на думку, коли переглядаєш історію з колишнім начальником поліції Вінницькій області Антоном Шевцовим.

 

Цей громадянин засвітився у Криму з георгіївською стрічкою і деклараціями своїх уподобань до «руского міра». Ймовірною перспективою його подальшої діяльності мала стати посада продавця секонд-генду десь на київській Троєщині чи запорізькому Кічкасі, а чоловік обійняв дуже солідний пост і мав в носі проблеми довкілля.

 

З невідомих Шевцову причин його затримали працівники СБУ, коли той збирався покинути Україну. За даними СБУ, підозрюваний збирався відлетіти до Росії, а його звинуватили в зраді і відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст.111 Кримінального кодексу.

 

Антон навіть перелякатися не встиг — Вінницький міський суд у неділю, 20 березня, не зміг обрати запобіжний захід для екс-начальника управління Національної поліції Вінницькій області Антона Шевцова і його відпустили з-під варти. 

«Із залу суду у двір його супроводжували лікарі "швидкої", однак він відмовився від їх допомоги. Шевцов сів в машину, яка його чекала під будівлею суду, і поїхав в невідомому напрямку», — кажуть свідки, а Маріо Пьюзо і Френсіс Форд Коппола задумалися – чи про те вони писали і знімали, коли мова мовилася про мафію.

 

Річниця тижня

 

 

«Кримнаш» вже два роки. Росіяни тішаться, як дурень парасольці, місцеві мешканці чухають власні розмаїті місця на предмет туристів і нової влади, а сам Путін приїздить на півострів, щоб сказати про міст, який збудують між Кубанню і Кримом вже за… ну от-от і збудують. Ясна річ, що тут актуальним є рімейк фільму «Великий диктатор», де Чарльз Спенсер Чаплін висміював плюгавого Шикльґрубера, піддані якого майстрували міст там само, де його хоче ВВП. Крім того, Гітлер вважав Крим споконвічно німецькою територією, бо там колись була держава ґотів, і тут Путіна можна звинувачувати у плагіаті.

 

А щодо українського ставлення до «тимчасово окупованої території», то є старий добрий фільм «Очікуючи вантаж на рейді Фучжоу біля пагоди». Гарне і добре кіно, як теперішні стосунки «континентальної України» і «тимчасово окупованої території».

 

Провокація тижня

 

 

Клерикал захопив львівський Будинок вчених, створив власну армію, яку реґулярно фінансує; не дуже тверезі власники вогнепальної зброї ламають антикваріат біля церкви Юра і Вірменського собору.

 

Балбес працює в обласному архіві, який чомусь називається Управлінням внутрішніх справ, і разом з професором Преображенським краде з приміщення міської ради картину Рембрандта.

 

Голомозий Джакомоне живе в палаці Потоцьких і щоразу натягує на свою лисину іншу перуку. У фіналі рейдер і брехун втікає на вертольоті. Палац Потоцьких руйнує чарівний голос Джельсоміно.

 

Львів мав багато щастя, щоб на його теренах знімали веселе кіно. Тепер у нього інші сценарії. ЛҐБТ каже, що проведе тут свій фестиваль, потім каже, що його там не буде. Хто таке ЛҐБТ, знають тільки актори, які кидатимуться камінням і «зіґами». Потім це покажуть по телевізору…

 

Попередні версії зйомок чогось нельвіського, але цікавого, були набагато адекватнішими. Проте мушкетери, старики-розбійники і чарівний голос рудого хлопця неактуальні, коли йдеться про створення з міста страшного одоробла.

 

Оптимізм тижня

 

 

«Досягнуто домовленості про те, що в квітні місяці будуть внесені законодавчі пропозиції у Європейську раду та Європейський парламент щодо надання Україні безвізового режиму в середині поточного року», — заявив Петро Порошенко під час зустрічі з комісаром ЄС з питань гуманітарної допомоги та реагування на кризи Христосом Стіліанідесом.

 

Потім Петро Олексійович на своїй сторінці у Facebook написав: «За останні два роки Крим поринув у масові арешти й репресії. Права кримських татар цинічно порушуються. Поведінка окупантів у Криму все більше нагадує сталінські часи. Україна і світова спільнота продовжать тиск на аґресора. Ведуться переговори щодо деокупації Криму на основі міжнародних форматів, включаючи формат "Женева+"». І запевнив, що Росія заплатить ціну, «яку має заплатити аґресор».

 

Жодних асоціацій з кінематографом не спостерігається, тому сучасна діяльність Порошенка може стати натхненням для якогось ориґінала, який спробує незабаром втілити в життя національну незбагненність.

 

21.03.2016