«Єврооптимісти» звинуватили Садового та поліцію у пасивності через зрив «Фестивалю рівності».

Депутати з міжфракційного парламентського об’єднання «Єврооптимісти» засуджують прояви насильства, пасивність поліції та міської влади Львова, що спричинило зрив «Фестивалю Рівності», що мав відбутись минулими вихідними, йдеться у заяві нардепів, оприлюдненій у соцмережі Facebook.

 

Ідеться про фестиваль, що мав на меті привернути увагу до прав національних, сексуальних меншин, проблеми сексизму в Україні та питання біженців. Одним зі заходів у рамках фестивалю був анонсований ЛГБТ-квест, інформацію про який поширили багато ЗМІ, і який викликав спротив радикально налаштованих політичних сил та угрупувань, зокема ВО «Свобода» та «Правого сектора», а також релігійної громади міста.

 

Міський суд Львова заборонив проведення будь-яких акцій на площі перед Оперним театром, де планувався фестиваль, а організатори фестивалю заявили про скасування ЛГБТ-квесту. Активісти перенесли свої заходи – фотовиставки та показ фільмів – у готель «Дністер», біля якого на них чекали агресивно налаштовані молодики в балаклавах, що використовували нацистські вітання, позуючи телекамерам та провокували правоохоронців.

 

Коли активісти перебували в готелі, невідомі повідомили про його замінування, пише ВВС Україна. Під час евакуації з готелю молодики у балаклавах намагались напасти на учасників фестивалю, проте їх охороняло кілька десятків поліцейських. Зрештою, поліцейські і стали жертвою агресії – їх закидали камінням і димовими шашками, а один з бусів – розтрощили.

 

«Право вільно збиратися та обговорювати будь-які питання, в тому числі щодо прав ЛГБТ, гарантоване Конституцією України, а Верховна Рада нещодавно заборонила у Трудовому кодексі дискримінацію за ознакою сексуальної орієнтації. У ході Революції гідності Україна обрала європейський шлях розвитку, що означає повагу до прав людини», – йдеться в заяві «Єврооптимістів», зробленій після подій у Львові.

 

Водночас міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що обидві сторони конфлікту – і учасники фестивалю, і нападники – стали частиною добре спланованої операції. Він також додав, що не має впливу на правоохоронні органи.

 

«Вчорашні події у Львові - наслідок добре спланованої операції. Учасники з обидвох сторін виступили свідомими чи несвідомими учасниками "картинки".

 

Я засуджую насильство, але як керівник органу місцевого самоврядування, маю обмежений вплив на силові структури та спеціальні органи.

 

Напередодні заходу я попередив голову ОДА про те, що мета провокації - міжнародна дискредитація України і попросив вчинити усі дії в межах його повноважень, аби не допустити цього сценарію. Знаю, що він обговорював цю ситуацію з СБУ. Слава Богу ніхто не постраждав. Є репутаційні втрати», – йдеться на сторінці Андрія Садового в мережі Facebook.

 

Разом з тим, містяни вважають, що саме міська влада винна у проявах відвертої дискримінації у Львові. У мережі з’явився відкритий лист до Андрія Садового, в якому його закликають засудити дискримінацію, прояви агресії та нацизму.

 

«Закриваючи очі на прояви відкритої дискримінації, агресії та порушення прав людини у Львові, які трапилися 17-20 березня 2016 року, ба більше – беручи у цьому процесі участь, Ви і всі ми проявляємо нашу слабкість та даємо усьому світові зрозуміти – тут можна зневажати та знищувати «іншість», і за це ніхто не буде покараний! Що гірше – нашим мовчанням ми допускаємо тотальну підміну понять. Скажімо, акценти зміщуються зі справжніх цілей – прав та рівності, на маніпулятивні теми – у цьому випадку – “сексуальні практики”. Коли жертв прирівнюють до агресорів, коли всупереч Конституції розмиваються межі між світським і церковним, коли відвертий злочин виправдовують надуманою та навмисне сконструйованою «провокацією», - це лицемірство та подвійні стандарти, вони не гідні навіть логотипу Львова, а що вже говорити про суть нашого гасла - «Львів відкритий для світу», – ідеться в листі, що його підписали вже кількасот львів’ян.

21.03.2016