Годинник судного дня: залишилося 100 секунд

 

Стрілка на годиннику судного дня знову показує 100 секунд до півночі — це вдруге в історії вона так близько до дванадцятої години, тобто до кінця світу. Так годинник демонструє серйозність загрози, що нависла над людством через кліматичні зміни, дезінформацію, а також через політичні конфлікти й атомне озброєння, повідомляє науковий комітет у журналі “Bulletin of the Atomic Scientists”.

 

 

 

З 1947 року щорічно комітет журналу „Bulletin of the Atomic Scientists“ (BAS), який заснували Альберт Айнштайн, Робер Оппенгаймер та інші фізики, оцінює рівень загрози, що нависла над людством, й виражає небезпеку через розташування стрілок годинника — годинника судного дня. Його стрілка повинна показати, наскільки близько людство від того, щоб знищити саме себе в конфлікті, зброєю чи іншими антропогенними технологіями.

 

Цьогоріч годиннику судного дня 75 років. 2018 року вперше після "холодної війни" його стрілка опинилася на позначці за дві хвилини до півночі, але 2020-го вона побила навіть цей рекорд, показуючи на 100 секунд до дванадцятої.

 

2022 годинник показує все ці ж 100 секунд до півночі. “Це не означає, що міжнародна ситуація стабілізувалася — навпаки. Стрілка годинника рекордно наблизилася до апокаліпсису — моменту, коли наша цивілізація може закінчитися. Світ залишається в надзвичайно небезпечному становищі”, — констатував комітет.

 

Попри те, що 2021 року відбулися певні позитивні зрушення, зокрема в США змінилася влада на менш непередбачувану, вона повернулася до Паризьких конвенцій і сіла за стіл переговорів щодо ядерної зброї з Іраном. “Але цього недостатньо, щоби зробити зворотними негативні тенденції в сфері міжнародної безпеки”, — сказано в бюлетені.

 

Один із небезпечних чинників — політичні конфлікти між супердержавами: США, Китаєм, Росією. Конфлікт в Україні може стати тією іскрою, через яку ситуація спалахне, кажуть науковці. Крім того, всі три держави продовжують нарощувати ядерну могутність: Росія і Китай провели тестування протисупутникових ракет, а разом зі США всі троє тестують гіперзвукові ракети.

 

Північна Корея ігнорує всі обмеження і продовжує створювати ракети середньої і великої дальності, Іран і на далі накопичує уран і не спішить сідати за стіл переговорів, поки з нього не знімуть усі санкції. Навіть Індія та Пакистан озброюються ядерною та звичайною зброєю. “Якщо це не зупинити, можуть початися нові небезпечні перегони озброєнь”, — попереджає BAS.

 

Іншою загрозою годинниковий комітет вважає кліматичні зміни. Останнім часом, з огляду на необхідність негайних дій, було багато слів, але відносно мало вчинків, зауважують у комітеті. На світовій кліматичній конференції в Ґлазґо багато країн посилили національні обмеження щодо рівня емісії, однак якраз найбільші емітенти й надалі пасуть задніх, кажуть у BAS.

 

Природним попередженням науковці вважають пандемію коронавірусу. “Те, що світ пережив під час цієї пандемії, ніяк не найгірший сценарій”, — наголошують у комітеті. Зауважують, що Covid-19 — це не остання біологічна загроза, з котрою нам ще доведеться зіткнутися впродовж свого життя. “Ми більше не можемо ігнорувати біологічні небезпеки. Якщо ж ми на це підемо, то хвороби та життя, які вони забирають, перемістять стрілки годинника судного дня ще ближче до півночі”, — сказала Аша M. Джордж (Asha M. George) з “Bulletin of the Atomic Scientists”.

 

Ще одну загрозу для людства комітет вбачає у все більшому поширенні дезінформації, розчаруванні в демократичних інститутах, у науці. “Технології посприяли утворенню такого середовища, коли прихильникам теорій змови неможливо навести жодного раціонального аргументу й доказу, — сказав Герб Лін (Herb Lin) з BAS. — Це призвело до розриву загального розуміння того, чим є правда”. 

 

На цифровому рівні дійшло до того, що кібератаки на інститути, підприємства й на інших акторів досягнули нових масштабів. Прикладами науковці називають атаки на SolarWinds та Microsoft Exchange, що нашкодили мільйонам людей у світі, а також програми-шантажисти, що за розблокування комп’ютерів вимагають мільйони доларів. “Все це демонструє глобальний вплив вразливого кіберсвіту”, — сказали в BAS.

 

Загалом науковці закликають усіх учасників запобігати діям, що загрожують людській цивілізації. “Коли годинник показує 100 секунд до півночі, це стосується кожного, — йдеться у висновку. — Ситуація небезпечна й нестабільна, зараз час діяти”.

 

 

Nadja Podbregar

Doomsday Clock: Es bleibt 100 Sekunden vor zwölf 

Bulletin of the Atomic Scientists, 24/01/2022

Зображення: Bulletin of the Atomic Scientists

Зреферувала С.К.

17.02.2022