Конституційний трибунал Польщі визнав неконституційною свою реформу.

Кільканадцять пунктів пакету реформ, ініційованих провладною партією «Право і Справедливість» були визнані такими, що суперечать Конституції РП. Таким було рішення більшості членів КТ – повідомило Polskie Radio.

 

 

Окрім того, Конституційний трибунал постановив, що реформа загалом суперечить конституційному принципу ухвалення відповідних документів.

 

Неконституційними, зокрема, були визнані пункти про необхідність КТ ухвалювати рішення двома третинами голосів, про квоту в 13 суддів для відкриття засідання, вимогу розглядати справи за черговістю надходження тощо.

 

Окрім того, Конституційний суд поставив під сумнів право Сейму усувати суддів Конституційного трибуналу з посад, а також право президента і Міністерства юстиції скаржитися на суддів. Не акцептували судді й те, що КТ позбавили права визнавати президента країни нездатним виконувати свої обов'язки.

 

Прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло вже заявила, що уряд проіґнорує рішення Конституційного трибуналу і все одно проведе реформу.

 

Реформа КТ була схвалена Сеймом і Сенатом Польщі наприкінці минулого року. Президент Анджей Дуда підписав її у січні цього року. Реформа спровокувала суспільні заворушення в країні й потрапила також під вогонь критики Європейської Унії.

09.03.2016