Страх Brexit'у підточує фунт стерлінгів

Гордий британський фунт стерлінгів ще зовсім недавно демонстрував гідну заздрощів стабільність на тлі коливання євро. Нині ситуація змінилася з точністю до навпаки: єдина європейська потрохи валюта міцнішає, а «британця» лихоманить. Найцікавіше, що проблеми грошової одиниці Об’єднаного Королівства безпосередньо пов’язані з настроями підданих королеви Елізабет ІІ полишити Європейську Унію.

 

 

Побоювання з приводу Brexit, тобто можливого виходу Великої Британії з ЄУ відчутно тиснуть на настрої інвесторів. Негативні очікування стрімко зросли після оголошення точної дат референдуму з питання членства в Унії – 23 червня цього року. Зразу ж активізувалися британські євроскептики, в хід пішли відповідні заяви. На все це відповідним чином відреагував валютний ринок.

 

У понеділок, 22 лютого, курс фунта стерлінгів до долара опускався до майже семирічного мінімуму. Таким чином британська валюта стала лідером падіння серед основних світових резервних валют. У вівторок фунт продовжив падіння, знизившись на один відсоток до 1,4017 долара, найнижчого значення з березня 2009 року.

 

Це актуальне падіння курсу фунта багатьох здивувало. Адже наприкінці минулого тижня, здавалося б, небезпека Brexit’у значно знизилася. Напередодні британський прем'єр Девід Кемерон домігся від Брюсселя низки поступок для Об’єднаного Королівства. Нагадаємо, що в п'ятницю, 19 лютого, учасники саміту Європейської Унії в Брюсселі домовилися про те, що Лондон не матиме жодних зобов'язань щодо «подальшої політичної інтеграції» країн Євроунії. Угода також передбачає, що громадяни інших країн Європейської Унії мають право на соціальну допомогу тільки по закінченні не менше чотирьох років з початку трудової діяльності у Великій Британії. Водночас інші країни-члени Унії поки що не зможуть використовувати цей механізм. Окрім того, всі країни ЄУ отримають можливість визначати розмір дитячої допомоги з урахуванням рівня цін в рідній країні гастарбайтера, де проживає його дитина.

 

                          Девід Кемерон

 

Проте ця угода не була так гаряче зустріта британцями, як цього очікував Кемерон. Фактично суспільство в її оцінці розділилося приблизно навпіл. Як засвідчило опитування громадської думки, проведеного соціологічною службою ComRes на замовлення британської газети Daily Mail: 45 відсотків підтримали угоду з ЄУ, 42% вирішили, що британський прем’єр-міністр провалив свою місію в Брюсселі. 13% не визначилися з оцінкою.

 

Таким чином у порівнянні з аналогічними соціологічними дослідженнями, які ComRes проводив у січні цього року, тодішній 18-відсотковий розрив між тими, хто казав Унії «так», і тими, хто був переконаний, що Лондону – не місце в ЄУ, скоротився на шість процентних пунктів – до 12 відсотків. Зараз в Об’єднаному Королівстві, за твердженням демоскопів, близько 51 відсотка мешканців виступають проти втілення в життя сценарію виходу країни з Європейської Унії. Приблизно 39 відсотків вважають, що Лондону слід полишити ЄУ, а ще 10 відсотків не визначились з позицією в цьому питанні.

 

Можливий вихід Великої Британії з Унії може підірвати торговельні зв'язки всередині спільноти, і ця перспектива, попереджають економісти, найближчим часом тиснутиме на курс британської валюти.

 

Останнє ж різке зниження курсу фунту стерлінгів стало наслідком зробленої напередодні заяви лондонського мера Бориса Джонсона. Той гаряче висловився за вихід країни з ЄУ.

 

                             Борис Джонсон

 

«Джонсон є не просто міським головою столиці, він є ймовірним наступником Девід Кемерон і одним з найпопулярніших британських політиків. Тому його слова так розбурхали ринки і спровокували падіння фунта щодо більшості валют», – пояснив провідний економіст компанії Moody's Analytics Бернард Ярос.

 

Водночас , експерт звернув увагу на те, що кампанію за збереження країни в складі Унії підтримують ключові особи в кабінеті міністрів Об’єднаного Королівства і в британському бізнес-співтоваристві.

 

У цьому контексті варто нагадати, що 23 лютого газета The Times опублікувала відкритого листа керівників майже двохсот британських компаній. Всі вони висловилися проти Brexit’у. «Вихід країни з ЄУ загрожує скороченням інвестицій і втратою робочих місць. Щоб бізнес продовжував зростати, інвестувати і створювати робочі місця, йому потрібен безперешкодний доступ до європейського ринку в 500 мільйонів осіб», – попереджали топ підприємці країни, серед котрих, зокрема, виявилися директори таких бізнесових велетнів, як рітейлерська компанія Marks & Spencer чи нафтова корпорація BP».

 

Згідно з прогнозами економістів, невизначеність з приводу можливого відокремлення Великої Британії від ЄУ продовжить чинити негативний вплив на курс фунта, а разом з ним – і на вартість євро щодо долара. Причина в тому, пояснюють аналітики, що Brexit створює ризики для економічного зростання не тільки самої країни, але і всієї Унії, навіть попри те, що Лондон не є і не має наміру ставати членом євроленду.

 

Директор міжнародної інвесткомпанії Henderson Global Investors Донал Кінселла стверджує: «Brexit – це проблема всієї Європи, а не тільки Великої Британії. Центральним банкам інших країн доведеться вносити зміни в свою монетарну політику».

 

З ним частково погоджується і керівник валютного відділу банку HSBC в Нью-Йорку Дараґ Маер. Він визнає, що ризик Brexit тягне за собою небезпеку для курсу євро, проте зауважує: «Не в такій мірі, як для фунта стерлінгів, але в тому ж напрямку. Для євро Brexit – це все ж історія другого плану».

 

Але сподіватимемося, що за чотири місяці британці таки висловляться за збереження тісних контактів з материком.

 

 

26.02.2016